Bejegyzések

Esztétikai fogászati kezelések

Esztétikai fogászati kezelések

By: | Tags: , , | Comments: 0 | április 19th, 2015

Az esztétikai fogászat minden olyan kezelést magában foglal, amit a fogak és a mosoly szebb megjelenéséért teszünk. Mivel a szép mosoly ma már szinte elengedhetetlen bizonyos állások betöltéséhez és komoly előnyöket jelent a pártalálásban, ezért az esztétikai fogászat is majdnem annyira fontos, mint a foghiányok pótlása. Azonban, amíg valakinek sok hiányzó foga van, az elsődleges feladat mindig is ezek pótlása lesz. Ugyanis hiányzó fogakkal a rágás nehézségekbe ütközik, és ennek egyéb egészségügyi következményei is lehetnek. Emellett pedig mosolygáskor sokkal több fog látszik, mint amennyit gondol az ember, úgyhogy bizony látszik a hiányzó kisörlő fogak helye is – és ez szinte ugyanannyira zavaró, mintha egy metszőfog hiányozna.

 

Hány fogat kell megcsináltatni, ha valaki esztétikai kezelést szeretne?

hibátlan fogsorA legtöbb ember úgy gondolja, hogy összesen a felső, elülső 6 fog látszik, tehát, ha valaki szép fogakat szeretne, elég ezeket kezeltetni. Sajnos ez tévedés: egy jóízű nevetéskor, egy széles mosolynál akár 10-12 felső fog is látszik. Ezt a legegyszerűbb tükör előtt ellenőrizni, vagy esetleg egy jól sikerült fotón megszámolni a kilátszó fogakat.

Ez nem jelenti azt, hogy minden fogra koronát vagy héjat kell tenni, ami látszódhat. Ha az elülső (metsző) fogak nem szépek, attól még a 4-5. fogak (kisörlők) lehetnek elfogadható állapotban. Hogy ezeken kell-e változtatni vagy nem, főleg attól függ, hogy a kezelés végén mit szeretne látni az ember. Például, ha sok árnyalattal fehérebb fogakat szeretnénk, de csak az elülső 6 fogat csináltatjuk meg (szemfogtól szemfogig), akkor nagyon feltűnő lesz a különbség a fehér szemfog és a mögötte látszó kisörlő fog között. Amiről messziről látszik, hogy nem igazi, az nem tekinthető esztétikusnak.

 

Az alsó fogak és az esztétikai fogászati kezelések

Ha ennél is tovább megyünk, akkor nem csak mosolygáskor értékeljük a fogak esztétikai állapotát, hanem például beszéd közben is. Ezt tükör előtt már sokkal nehezebb ellenőrizni, sokkal célszerűbb erre egy videó-felvétel.

Ha szerencsénk van és találunk egy olyan videót, amin beszéd közben vettek fel minket (esetleg egy okostelefonnal mi magunk készítünk egyet), akkor azt fogjuk rajta látni, hogy a felső fogak szinte nem is látszanak rajta, az alsók pedig sokkal jobban. Nyilván nagy egyéni különbségek is vannak, de ez általában így van.

Miért fontosak az alsó fogak? Azért, mert szépnek, esztétikusnak akkor látjuk igazán a beszélgetőpartnerünk fogait, ha nem csak a felső, mosolygáskor látszó fogak rendezettek, de az alsók is. Amikor valakivel beszélgetünk, nem mosolyogva beszélünk. Persze a mosolygós fotók ettől még szépek lesznek.

 

Mik az esztétikai fogászati kezelések?


fogfehérítésFogfehérítés:
minimális kockázattal és anyagi befektetéssel járó esztétikai kezelés. Bármely életkorban elvégezhető. Eredményessége főleg attól függ, hogy milyen árnyalatúak eredetileg a pácens fogai, ugyanis azt a színt lehet tartósan elérni. Ha valaki tartósabb megoldást szeretne, annak a kerámia héjakat vagy koronákat ajánljuk.

Fogszabályozás: ezzel a kezeléssel sorba állíthatók a torlódott fogak, vagy össze lehet zárni a réseket a metszőfogak között anélkül, hogy a fogak zománcát megsértenénk. Sokan azért nem szeretik, mert általában 1-2 évig kell hordani a fogszabályzót, és 30 év fölött általában már túl idősnek gondolják magukat az emberek hozzá. Ha valaki igazán szép mosolyt szeretne, de nagyon rendezetlenül állnak a fogai, akkor szinte elkerülhetetlen a fogszabályzás, még akkor is, ha a végén koronákat vagy héjakat rakunk a fogakra.

Kerámia koronák: a fogászati koronákhoz el kell távolitani a fogzománcból kb. 1 mm-nyi vastag réteget, a fog elülső és hátsó felszínből is. Maga a fog természetesen a szájban marad, erre a koronát mint egy sapkát ráragasztjuk. A kerámia színe megválasztható, így ha valaki az összes látható fogára kerámia koronát készíttet, kérheti akár a legfehérebb fogszínt is.

Kerámia héjak: hasonlóan a koronákhoz, a héjakhoz is el kell csiszolni a fogzománcból, de csak a látható, elülső felszínből. Kisebb lehetőséget biztosítanak a fogak sorba rendezésére, mint a koronák. A kerámia később sem színeződik el, a fogszín tartós lesz.


elszíneződött, régi tömésekTömések és kompozit héjak:
Az elszíneződött, régi tömések cseréje az elülső fogakban mindenképpen kedvező hatással lesz az esztétikára. Ma már olyan töméseket tudunk készíteni a fogakba, amik valóban nem látszanak. A fehér tömőanyagot természetesen a fogak elülső felszínére is rá lehet rétegezni – ezek a kompozit héjak. Ezeknek a színe kevesebb ideig tartós, mint a kerámia héjaké.

Amalgám tömések cseréje: A hátsó fogakban lévő amalgámtömések is jelenthetnek esztétikai problémát, ezek cseréje fehér tömésre ugyanúgy esztétikai fogászati kezelésnek minősül.

 

Rendelőnk tartós és esztétikus megoldást kínál fogászati problémáira
Dr. Győrfi András - vezető fogszakorvos, mosolytervező specialista

Amennyiben érdeklik Önt a lehetőségek, keressen fel minket egy konzultációra. Minden kérdésére pontos és kielégítő választ adunk és a beszélgetés végén részletes, áttekinthető kezelési tervet kap, így Önt a kezelés során biztosan nem éri meglepetés.

Szeretnék egy konzultációt >>