Kerámia héjak

Kerámia héjak

> Extra fehér, tökéletes mosoly
> Digitális tervezés és megvalósítás
> Minimális saját foganyag elvétel
> Nagy precizitású héj illesztés

A kerámia héjak az esztétikai fogászat csúcsát képviselik. Használatukkal számos szépséghiba orvosolható, a végeredmény pedig valóban olyan természetes, mintha igazi fogakat látnánk. Ugyanakkor készítésük kiemelkedő precizitást és gyakoratot kíván, mind a fogorvos, mind a fogtechnikus részéről.

E.Max kerámia héj - a titok a hollywood-i mosoly mögött

A fogászati kerámia héj egy vékony, pár tized milliméteres vastagságú, speciális porcelánból készülő lapocska, melyet a saját foganyag külső felszínére ragasztunk.

Ezt mindenkinél és minden egyes fognál egyedileg tervezzük és készítjük, nagy precizitással. A fogszín és a fogforma szintén tervezhető és választható, és minden páciensünknél, akik esztétikai megoldás után érdeklődnek, ajánljuk is az előzetes látványterv készítését. Ezt hívjuk mosolytervezésnek.

E.Max kerámia héj

Milyen esztétikai problémákra nyújt megoldást a kerámia héj?

  • elszíneződött fogak, melyek a fogfehérítésre kevéssé vagy egyáltalán nem reagálnak;
  • élükön megkopott, lepattant vagy törött metszőfogak;
  • réses vagy kissé torlódott fogazat harmonizálására is alkalmas – bár ilyenkor első körben a fogszabályozást ajánljuk;
  • a mosolyfrissítés és -harmonizálás kiemelt eszközei a héjak.
Milyen esztétikai problémákra nyújt megoldást a kerámia héj?

Milyen lépései vannak a héjak elkészíttettésének?

1. Konzultáció, az igények összegyűjtésével, és a lehetőségek elemzésével. Az esztétikai specialista fogorvos fogászati fotókat készít, és röntgen- vagy CT-felvétel segítségével ellenőrzi a fogazat általános állapotát. Arcfotók segítségével elemzi az arc- és mosolykaraktert és harmóniát.

2. Mosoly látványterv készítése; ehhez a már előzetesen elkészített arcfotókat, illetve a legtöbb esetben egy digitális lenyomatot (scan-t) használunk fel. A mosolyterv készítése kooperatív, páciensünk kifejezheti igényeit és ezek figyelembevételével visszük készre a tervet. A látványtervet páciensünk megkapja és megmutathatja hozzátartozóinak és ismerőseinek, kikérheti a vélemyényüket.

3. Modellkészítés (wax-up). A látványtervet elküldjük a fogtechnikusnak, aki előállítja a látványterv pontos mását, ezúttal már kézzelfogható, 3D nyomtatóval készülő modell formájában.

4. Mosolypróba (mock-up). A tervezett fogformát még a kezelés megkezdése előtt felpróbáljuk páciensünk fogaira, és így is elkészítünk egy fotósorozatot, ezzel már szájban letesztelve a tervezett mosolyt.

Konzultáció kerámia héj elkészítése előtt
Mosoly látványterv készítése
Mosoly látványterv készítése
Mosoly látványterv készítése

5. A fogak előkészítése nagyító alatt a héjakhoz. Amennyiben a fogakban már vannak tömések, azokat kicseréljük, ezután pedig különböző sablonok segítségével, a lehető legkevesebb foganyag eltávolításával előkészítjük a fogak felszínét.

6. Lenyomatvétel digitális technikával (szájscan készítésével). Scanner segítségével hihetetlenül pontos és hibátlan minta készül a preparált fogakról.

7. Ideiglenes héjak készítése az előzetesen nyomtatott modell segítségével. Páciensünk a lenyomatvétel után természetesen azonnal megkapja az ideigleneseket, amik ideális esetben már a végleges fogformákat mutatják. Azonban ekkor – ha még mindig találunk korrigálandó pontokat – még mindig módosíthatjuk a látványt.

8. Az elkészült héjak próbája. Bepróbáló pasztával rögzítjük az elkészült héjakat a fogakon és elkészítjük az újabb fotósorozatot.

9. Az új mosoly elfogadása esetén véglegesen rögzítjük a héjakat. A ragasztás egy speciális fogászati cement segítségével történik, és ekkor is nagyon fontos a precizítás: nagyító vagy mikroszkóp alatt helyezzük fel egyesével a héjakat a helyükre.

10. Kontroll, és az „utána” fotósorozat elkészítése.

Mosoly látványterv modell
Ideiglenes héjak készítése
Az elkészült héjak próbája

Mennyi idő alatt készülnek el a héjak?

A fent leírt lépések szerencsés esetben 2-3 hét alatt elvégezhetők. A héjak számától függően a fogak előkészítésétől számítva 5-8 munkanap alatt elkészül a szép új mosoly.

Mennyit kell elcsiszolni a fogakból?

Klinikánkon törekszünk a lehető legkevesebb foganyagot eltávolítani. Átlagosan 0,4 mm zománc eltávolítására van szükség a fog látható felszínéből. A pontos mennyiséget azonban sok tényező befolyásolja (pl. mennyire vannak elszíneződve a fogak, mennyire állnak torlódottan stb.)

Mennyire fáj a procedúra?

Helyi érzéstelenítő alkalmazása mellett egyáltalán nem fáj a fogak előkészítése, illetve a héj ragasztás. A héjak felhelyezése után a fogak átmenetileg érzékenyek lehetnek hidegre és melegre.

Héj kategóriák a Smile Designersnél

Fogorvosi konzultáció

Legyen Önnek is szép, hibátlan és foghiány nélküli mosolya!


Bejelentkezem konzultációra >>