Ínykontúrozás

> Ínymosoly (Gummy smile) korrekció
> Ferde ínyvonal korrekció
> Ínyvisszahúzódás kezelése

A szép fogakon túl nagyon sok összetevője van az esztétikus mosolynak. Hiába szépek a fogaink, ha az íny nem egészséges, esetleg a megjelenése kedvezőtlen: ha túl sok látszik belőle, ha asszimmetrikus az ínyvonal vagy esetleg egyes fogak területén visszahúzódott az íny. Ezekre mind létezik megoldás!

Gummy smile: az ínymosoly

Ha az ínyből túl sok látszik ki mosolygáskor, az néha nagy komplexusokat okozhat, akár olyan mértékűt, hogy akinek ínymosolya van, az ebből kifolyólag nem is mer igazán mosolyogni.

Az ínymosoly több okból eredeztethető:

  • A felső fogak részleges előtöréséből. Ebben az esetben a fogak általában  túl rövidnek látszanak, mert a nyaki részük kisebb-nagyobb mértékben íny által takart.
  • A felső állcsont kedvezőtlen pozíciójából.
  • Mosolygáskor túlzottan mobilis, túlzottan felhúzódó felső ajak miatt.
  • Valamint ezek kombinációja is előfordulhat.

Szerencsére van megoldás! Első lépésként mosolytervezést végzünk, hogy megállapítsuk a kívánt korrekció mértékét. Ezzel párhuzamosan CT-felvétel segítségével felmérjük, hogy maximum milyen mértékű korrekcióra van lehetőség.

Magára az eljárásra több eszköz is adódik, de a legtöbb esetben az ínytöbblet kontrollált eltávolítása jelenti a megoldást. Szóba jöhet ezen kívül a hipermobilis felső ajak botox-szal történő kezelése is.

Ferde, asszimmetrikus ínyvonal korrekciója

A felső állcsont ritkán helyezkedik el teljesen szimmetrikusan, „horizontálisan” az ajkak mögött, de ennek valamelyik oldalra való túlzott billenése már kedvezőtlen esztétikai benyomást kelt, mivel nem csak a fogak, de az íny is ferdén villan ki mosolygáskor. Esetleg az egyik oldalon sok ínyt látunk, a másik oldalon pedig semennyit.

Ezen is lehet segíteni!

A fogszabályozás önmagában is jelenthet megoldást, de ha ezután nem tökéletes az eredmény vagy esetleg gyorsabb eljárást kell találni, akkor az ínyvonal sebészileg is módosítható.

Az első lépés ebben az esetben is a mosolytervezés. Az arcon megállapítunk egy horizontális síkot, melyet a fogazatra és az ínyre vetítve tervezni tudunk. Ezáltal már könnyebben kimérhető, hogy hol és milyen mértékben szükséges az ínyvonal korrekciója. Hasonlóan a gummy smile korrekcióhoz, itt is szükséges a CT vizsgálat.

A kontúrozás után az íny gyorsan gyógyul, 1-2 héten belül már alig láthatóak a beavatkozás jelei.

Az ínyvisszahúzódás kezelése

Bizonyos esetekben nem az ínytöbblet, hanem az íny hiánya, visszahúzódása jelent esztétikai hátrányt, vagy éppen nagyon érzékennyé vált fognyaki területeket.

Amennyiben az ínyvisszahúzódás nem aktív parodontális (fogágy) betegség következménye, abban az esetben a szabaddá vált fognyakakat, foggyökéri felszínt újra tudjuk borítani saját ínyszövet átültetésével (általában a szájpadlásról).

Fogorvosi konzultáció

Legyen Önnek is szép, hibátlan és foghiány nélküli mosolya!


Bejelentkezem konzultációra >>