Bejegyzések

Teljes kerámia korona (E.Max korona)

Teljes kerámia korona (E.Max korona)

By: | Tags: , | Comments: 0 | február 15th, 2016

Még mindig nagyon sokan keresik a hagyományos fémkerámia koronákat, és sok esetben a fémkerámia jelenti a legjobb választást. Például egy hátsó fogat pótló implantátumra leginkább ezt a megoldást javasoljuk. Azonban a technológia folyamatosan fejlődik, és ma már elérhetőek a teljesen fémmentes, teljes kerámia koronák. (Ezeket E.Max koronáknak is hívják, ez a kerámia márkaneve, amiből a koronákat készítik.)

 

Mik a teljes kerámia korona előnyei?

Préskerámia héjak (E.Max)Legnagyobb előnye a hihetetlen esztétikus, természetes fogszerű végeredmény. Az átlagember egy szépen elkészített fémkerámia koronáról sem tudja biztosan megmondani, hogy műfog-e vagy igazi; a teljes kerámia koronánál még a fogorvos is gondolkodóba esik! A teljes kerámia koronát ugyanabból az anyagból készítik, mint a héjakat, így szükség esetén kiválóan lehet kombinálni a koronákat a héjakkal.

A fémkerámia koronákat elülső fogakra csak úgy készítünk, hogy a korona szélét elrejtjük az íny alá, hogy a fémöntvény szürkés széle ne látsszon. A teljes kerámia koronáknál erre nincs szükség, mert – mivel nincsen fém a koronában – a koronaszél nem látszik semmilyen esetben, még ínyvisszahúzódáskor sem.

A realisztikus megjelenést mégsem ez, hanem a kerámia optikai tulajdonságai adják. A fémkerámia korona ugyanis egyáltalán nem engedi át a fényt, az igazi fogak és a teljes kerámia korona pedig igen. A cirkon koronák átmenetet jelentenek a két koronatípus (a fémkerámia és a teljes kerámiakorona) között.

A teljes kerámia korona nem színeződik el, még hosszú idő után sem, de ebben megegyezik a többi koronatípussal.

 

Vannak-e hátrányai a teljes kerámia koronáknak?

Bizonyos esetekben, nagyon elszíneződött fogaknál jobb választás lehet a cirkon korona, ugyanis a teljes kerámia koronán áttűnhet a szürkés saját fog. Éppen ezért olyan csapos fogra sem javasoljuk, amiben fémöntvényből készült csap van.

A teljes kerámiából leginkább csak egyedül álló koronákat vagy rövid hidakat készítünk. Hosszabb hidakhoz még mindig a fémkerámia megoldást vagy híd helyett az implantációt javasoljuk.

 

Elég erős a teljes kerámia korona? Nem fog eltörni?

Préskerámia héjak és koronák (E.Max)A kezelés előtt mindig a páciens szájának és fogainak vizsgálata alapján döntjük el, hogy melyik típusú korona lenne számára a legalkalmasabb. Idősebb, erőteljes izomzatú férfiaknak szívesebben ajánlunk fémkerámia vagy cirkonkoronát. Akik éjszaka csikorgatnak és a fogaikon ennek jól látható jelei vannak, szintén egy másik fajta koronát szoktunk készíteni.

Ez nem azt jelenti, hogy a teljes kerámia korona ne lenne elég erős. Az E.Max koronáknak hihetetlenül nagy, 1000 MPa (megapascal) a törésszilárdsága. (Összehasonlításképpen: az átlagos harapási nyomás a fogakon 35-45 MPa.)

 

Rendelőnk tartós és esztétikus megoldást kínál fogászati problémáira
Dr. Győrfi András - vezető fogszakorvos, mosolytervező specialista

Amennyiben érdeklik Önt a lehetőségek, keressen fel minket egy konzultációra. Minden kérdésére pontos és kielégítő választ adunk és a beszélgetés végén részletes, áttekinthető kezelési tervet kap, így Önt a kezelés során biztosan nem éri meglepetés.

Szeretnék egy konzultációt >>