Bejegyzések

A fogszuvasodás jelei

Honnan tudhatom, hogy lyukas a fogam? – A fogszuvasodás jelei

By: | Tags: , | Comments: 0 | január 31st, 2015

Van az úgy, hogy az ember erősen gyanakszik rá, hogy lyukas a foga. Gyakran látni például gyanús elszíneződéseket a fogak barázdáiban, ami miatt aggodalmasan nézünk percekig a fürdőszobatükörbe. Vagy az is előfordul, hogy egy kocka csokitól vagy egy pohár hideg víztől vág bele a villám az egyik fogunkba. Milyen jó lenne ilyenkor kideríteni, hogy kell-e rohanni a fogorvoshoz másnap, vagy majd „elmúlik magától”.

A jó hír az, hogy léteznek olyan fogalmak, mint az ártalmatlan barázda-elszíneződés és átmeneti fogérzékenység. Az elszíneződésről azonban sajnos csak a fogorvos tudja biztosan megállapítani, hogy szuvas-e; az érzékenység pedig, ha nem múlik 1-2 nap alatt sem, biztosan valami problémát jelez.

Most azonban egy kicsit mindenki a saját fogorvosának érezheti magát, mert megmutatom, hogy melyek a fogszuvasodás biztos jelei. Ha ezek a jelek jól láthatóak a fogunkon, akkor minél előbb sietni kell betömetni, hogy ne legyen nagyobb baj.

 

1. Barázda-elszíneződés (nem feltétlenül szuvasodás)

Barázda-elszíneződés (nem feltétlenül szuvasodás)Ha a fog barázdájának fekete színe van, nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni. A fogbarázdának az alakja nagyon változatos lehet: van U vagy V alakú barázda, ami azt jelenti, hogy lefelé, a fog belseje felé keskenyedik. Ezek könnyen tisztíthatók, illetve a nyál is folyamatosan elvégzi ezt a feladatot. Azonban azok a barázdák, amik lefelé elkeskenyülnek, majd ismét kiszélesednek, már hajlamosabbak az elszíneződésre. Ezek egy része soha nem szuvasodik el, más részük még nem szuvas, de a jövőben az lehet. Illetve van olyan, amiről még a fogorvos sem tudja eldönteni szabad szemmel, hogy szuvas-e vagy sem. Ilyenkor különböző vizsgálóeszközöket hívunk segítségül, vagy akár minimális „fúrással” el lehet távolítani az elszíneződést, és fehér tömőanyaggal lezárni az így feltárt barázdát.

 

2. Barázda-szuvasodás

Barázda-szuvasodásHa a fekete barázda-elszíneződés mellett már szürkés-opálos foltok is megjelennek a fog felszínén, főként a barázda mellett, az már biztosan szuvas. Ha alaposan megnézzük a fotón középen látható fogat, akkor látható, hogy a bal felé eső része szürkésen elszíneződött, itt a barázda alatt egy méretes szuvasodást lehet sejteni. A fog jobb felén lévő fekete barázdák alatt viszont még nincs szuvasodás.3. Rágófelszíni kavitás (magyarul lyuk)

Rágófelszíni kavitás (magyarul lyuk)

A barázdaszuvasodás, ha sokáig ellátás nélkül marad, akkor szépen alattomosan aláaknázza a fogzománcot, ami egyszer csak beroppan. A képen látható állapotról már senki nem gondolhatja, hogy egészséges. Ha valaki azt sejtené viszont, hogy ezt a fogat már biztosan húzni kell, annak el kell, hogy mondjam, hogy ez még valószínűleg a menthető kategóriába tartozik.

 

4. Fogközi szuvasodás

Fogközi szuvasodás

Első ránézésre talán nem tűnik fel, hogy ezekkel a fogakkal bármi gond lenne, főleg az előző fotó után. A bal oldalon egy szemfog látható, utána az első majd a második kisörlő, és az első nagyörlő fog. Nos, a szemfogon kívül itt az összes fog szuvas! Leginkább az első kisörlő jobb oldalán látható a szürkés elszíneződés, de a második kisörlő mindkét oldala és a nagyörlő bal felé eső oldala is szuvas.

 

5. Fogközi szuvasodásból keletkező „lyuk”

Fogközi szuvasodásból keletkező "lyuk"

A képen egy lyukas tejfog látható, de a maradó fogak is így néznek ki, ha a fogközi szuvasodás felett beroppan a fogzománc. Egyébként sokan számolnak be arról, hogy az ő foguk belülről szuvasodott el, de ez tévedés, mert a fog belsejében nem alakul ki magától semmiféle szuvasodás. Az mindig kívülről indul, legfeljebb észrevétlenül, a fogközből. Aztán, ha a fogzománc nem bírja már a palacsintát sem, akkor „összetörik” a fog.

 

Fogközi szuvasodásból keletkező "lyuk"

Ne feledkezzünk meg a metszőfogakról sem, ott is előfordulhat a baj! Mostanra már szakértő szemeinknek biztosan feltűnik a középen látható kismetsző fog fogközből kiindult szuvasodása. Jó hír, hogy az ilyen szuvasodás (is) láthatatlanul helyrehozható!

 

6. Fognyaki szuvasodás

Fognyaki szuvasodásEz még egy típusos fogszuvasodás. Először fehér foltként jelenik meg az ínyvonal fölött, ami a szervetlen anyagok kioldódását és a zománc porózussá válását jelzi. A fehér folt még visszafordítható állapotot jelez (vagyis fluoridos fogkrémmel, ecseteléssel, jó szájhigiénével még elkerülhető a fogtömés)! A fotón a 2. kisörlő fogon láthatunk ilyet. A szemfogon és az 1. kisörlőfogban lévő barnás foltok viszont már nem visszafordítható szuvasodások, ezekbe tömés kell. A fotón bal oldalt látható 1. nagyörlő fogban egy nagy fekete szuvasodás látható, alatta, az íny fölött a fehér folt szintén kiindulási állapotban lévő fognyaki szuvasodás.

 

Rendelőnk tartós és esztétikus megoldást kínál fogászati problémáira
Dr. Győrfi András - vezető fogszakorvos, mosolytervező specialista

Amennyiben érdeklik Önt a lehetőségek, keressen fel minket egy konzultációra. Minden kérdésére pontos és kielégítő választ adunk és a beszélgetés végén részletes, áttekinthető kezelési tervet kap, így Önt a kezelés során biztosan nem éri meglepetés.

Szeretnék egy konzultációt >>