Bejegyzések

Az implantátumok, koronák és hidak tartóssága

Mennyi ideig tart? Az implantátumok, koronák és hidak tartóssága

By: | Tags: , , | Comments: 0 | január 18th, 2015

Szinte minden fogászati konzultáción elhangzik a kérdés, hogy mennyire lesz tartós az ajánlott kezelés. Az implantátumoknál, koronáknál, héjaknál és fogsoroknál kivétel nélkül érdekli a pácienseket, hogy mennyi idő után kell újracsináltatni a fogait. A kérdésre a válasz meglehetősen összetett, ezért érdemes külön-külön átnézni, hogy melyik pótlás milyen tartós, és hogy ez mitől függ.

 

Fogászati implantátumok

implantátumos fog részei

Az implantátumos fog részei: implantátum – felépítmény – korona

 

Az implantátumokat ideális esetben megfelelő vastagságú csontba ültetjük, ami minimum 6,5-7 mm vastag csontot jelent. A rendelkezésre álló csont magassága még érdekesebb tartósság szempontjából: minél hosszabb az implantátum, annál teherviselőbb, annál tartósabb. A legrövidebb implantátum 8 mm, a leghosszabb akár kétszer ennyi, 16 mm. A csont keménysége szintén megszabja, hogy milyen erősen fogja meg az implantátumot behelyezés után.

Meglepő módon az is fontos, hogy az implantátumos fogat körülvevő íny mennyire vastag, milyen feszesen tapad az alatta lévő csontra. A vastag, ellenálló íny alá nehezebben jutnak be a baktériumok – ezek pedig az implantátum tartósságában alapvető fontosságú tényező.

Az implantátum beépülése és a fogpótlás elkészülése után a legfontosabb pont mégis az – és ehhez minden egyes fogpótlásnál ki fogunk térni -, hogy milyen az implantátumot kapó páciens szájhigiéniája. Az implantátumok ugyanúgy érzékenyek az ínygyulladásra, mint a saját fogak. Az implantátumok körüli gyulladást periimplantitisnek nevezzük, és ez nehezebben kezelhető, mint a fogak körüli ínygyulladás, a periodontitis. A jó szájhigiénia, az implantátumok megfelelő tisztítása szabja meg elsősorban, hogy az implantátum mennyire lesz tartós.

 

Koronák és héjak

A koronák többféle anyagból készülhetnek (fémkerámia, cirkonoxid-kerámia, teljes kerámia), a héjak többségükben teljes kerámiából készülnek. A tartósság egyik eleme, hogy mennyire áll ellen az elkészült fogpótlás a rágóerőnek, mennyire könnyen törik el. A Smile Designersnél csak magas minőségű anyagokból készítjük a pótlásokat és mindenkinél figyelembe vesszük tervezésnél az egyéni tulajdonságokat is. Például ha valakinek jól fejlett rágóizmai vannak és a fogai kopása azt mutatja, hogy erősen rágó személy, annak elsősorban a hagyományos, legellenállóbb fémkerámia koronákat szoktuk ajánlani. Az elülső fogakra szívesen ajánlunk fémmentes pótlásokat (cirkon koronák, 100% kerámia koronák), mert esztétikailag jobb eredményt lehet velük elérni, és itt már nincs is olyan terhelés a fogakon, ami a tartósságot veszélyeztetné.

Beszélni kell az esztétikai tartósságról is, hiszen nem feltétlenül kell azért lecserélni sok év múltán egy koronát vagy egy héjat, mert leesik vagy eltörik, hanem pl. azért, mert az íny visszahúzódik és láthatóvá válik az íny alatti saját fog. Ennek a színe pedig elüthet a rá kerülő pótlástól és így a páciens szükségét érezheti a cserének. A Smile Designersnél a koronák és héjak ínykímélő módszerrel készülnek, így emiatt átlagosan csak 10-15 év múltán lehet szükséges a csere. Természetesen ebben is vannak egyéni tényezők: akinek vastag az ínye, annak nehezebben húzódik vissza.

A tartósság lefontosabb feltétele a helyes technikával végzett, rendszeres fogmosás és fogselyemmel való fogköztisztítás. Ahol a korona a fogra illeszkedik, ott van egy vékony ragasztási határ, ahol a baktériumok egy idő után bejuthatnak, ha az étellepedék tartósan a fogon marad. Ha valaki nem mos fogat, a legyszebb, legtartósabb korona is alászuvasodhat rövid időn belül, akár 1-2 év alatt.

Ideális körülmények mellett egy korona akár 10-20 évig is tarthat.

 

Hidak

Fogászati híd

Fogászati híd – a 2 nagy metszőfogat a kismetszőfogak tartják

 

 A hidak tartósságára ugyanazokat kell felsorolni, mint a koronák esetében. Itt jobban meg kell tervezni, hogy milyen anyagból készüljön a híd, hiszen hosszú, sok foghiányt pótló hidat nem ajánlott fémmentes anyagból készíteni (cirkóniumból) – a fémkerámia ilyenkor jobb választás.

Ha saját fogakra építünk hidat (nem pedig implantátumokra), akkor a híd minden egyes pillérfoga potenciális támadási pont a baktériumoknak. Minél több a hidat tartó fog, annál nagyobb a rizikó. Hiszen ha csak egy pillérfog tönkremegy, az egész hidat cserélni kell.

Ezért mondják általában az implantátumos megoldást tartósabbnak. Hosszú hidak helyett érdemesebb implantátumokat beültettetni, hiszen így a fogpótlást több részből készíthetjük el – és ez azért előnyös, mert ha a fogpótlást javítani kell, akkor csak az adott, javítandó részt kell kicserélni, és nem az egész fogpótlást.
Rendelőnk tartós és esztétikus megoldást kínál fogászati problémáira
Dr. Győrfi András - vezető fogszakorvos, mosolytervező specialista

Amennyiben érdeklik Önt a lehetőségek, keressen fel minket egy konzultációra. Minden kérdésére pontos és kielégítő választ adunk és a beszélgetés végén részletes, áttekinthető kezelési tervet kap, így Önt a kezelés során biztosan nem éri meglepetés.

Szeretnék egy konzultációt >>