Bejegyzések

Van elég csontom az implantátumhoz? – Csontpótlás Budapesten

Van elég csontom az implantátumhoz? – Csontpótlás Budapesten

By: | Tags: , | Comments: 0 | január 4th, 2015

A fogászati implantátumok feltétele, hogy legyen elég csont az implantátum-csavar behelyezéséhez. Ez azt jelenti, hogy a csontnak elég szélesnek és magasnak is kell lennie azon a helyen, ahová implantátumot tervezünk. Implantátumból különböző hosszúságú és szélességű csavarok állnak rendelkezésre, a szájsebészek mindig igyekeznek a lehető legnagyobbat behelyezni a csontba, hiszen minél nagyobb egy implantátum, annál teherviselőbb is lesz. Ha nincs elég csont, akkor bizonyos esetekben csontpótlással meg lehet növelni a csont mennyiségét.

 

Mitől tűnik el a csont annyira, hogy csontpótlásra van szükség?

A csont akkor bomlik le, ha a környezetében gyulladás van (pl. ínygyulladás) vagy ha nincs rajta terhelés. Természetes fogaink megterhelik rágás közben a csontot is, hiszen a foggyökerek rugalmas rostokkal a csonthoz rögzülnek. Ha ki kell húzni egy vagy több fogat, akkor annak helyén a csont megterhelése lecsökken vagy megszűnik, ezután a csont lassan elkezd lebomlani. Nem érdemes tehát sokáig halogatni az implantáltatást, mert ahogy megy az idő, egyre vékonyabb és rövidebb implantátumok behelyezése lesz csak lehetséges, míg végül annyira elvékonyodik a csont, hogy csontpótlásra lesz szükség, ha implantátummal szeretnénk a fogat pótolni. A kivehető fogsorok sajnos nagyon meggyorsítják a csont lebomlását, így ezeket hosszú időn keresztül nem érdemes hordani, ha egyszer rögzített fogpótlást szeretnénk.

Csont lebomlása

 

Mi az a csontpótlás? Honnan származik a csontpótló anyag?

csontpótlásA csontpótlásnak is több fajtája létezik, attól függően, hogy a száj melyik részében végezzük, és hogy vastagítani kell-e a csontot vagy a magasságát növelni. A legtöbbször az arcüregek területén, vagyis a felső állcsontban az oldalsó területen van szükség csontpótlásra. Itt a legegyszerűbb ezt elvégezni. A műtét neve angolul sinus lift. Ehhez sterilizált, marha eredetű csontpótló port, vagy szintetikus csontpótló anyagot használunk. A pótolt területen 6 hónap alatt saját csont képződik.

Ha a csont vastagítására van szükség, az már nehezebb feladat. Ehhez sokszor saját csontra van szükség, amit általában csípőcsontból ültetnek át. Ezt a fogorvosok nem végzik rutinszerűen, ehhez a műtéthez kórházi körülményekre van szükség. Ha kisebb mennyiségű saját csontra van szükség, azt a bölcsességfog körüli csontból, vagy az áll csontjából tudják kinyerni a szájsebészek.

 

Mikor érdemes berakatni az implantátumot, hogy ne legyen szükség csontpótlásra?

A legideálisabb a csont szempontjából, ha rögtön foghúzás után be lehet rakni az implantátumot. Ez nem minden esetben lehetséges, pl. ha az íny vagy a fog nagyon gyulladt, amikor a fogat kihúzzuk, akkor hagyni kell az ínyt meggyógyulni, különben veszélyeztetjük az implantátum csontosodását. Kissé ellentmondásos, hogy néha ilyenkor is használnak a szájsebészek csontpótló port. Ez azért van, mert a kihúzott fog gyökerének helye szélesebb, mint az implantátum, így a rést a szájsebészek csontpótlóval töltik ki.

Ha nem azonnal implantálunk a foghúzás után, akkor minimum 3 hónapot kell várni a gyógyulásra. Addigra a foghúzás helye becsontosodik, így csontpótlóra rend szerint nincs szükség. A foghúzás után már akár 2-5 évvel gondot jelenthet a csonthiány. Ezért javasolja minden fogorvos, hogy a hiányzó fogakat érdemes minél előbb pótoltatni.

Mit lehet tenni, ha nem szeretnék csontpótlást?

Rögzített híd az elülső fogakra + kivehető, kétoldali kapcsos fogsorCsontpótlás nélkül a csonthiányos területre nem lehet implantátumot tenni. De ez nem jelenti azt, hogy nincs megoldás. Azonban minden eset más és más. Van olyan, amikor a maradék fogakra hidat tudunk rögzíteni, így nincs is szükség implantátumra a fix megoldáshoz. Olyan megoldás is van, amely félig rögzített, félig kivehető, ún. kombinált fogsor, ami egy kényelmes, esztétikus fogpótlás – itt szintén a maradék fogak tartják helyben a kivehető részt (esztétikailag zavaró kapcsok nélkül). Ehhez szintén nincs szükség csontpótlásra.

 

Smile Designers – a csontpótlás és az esztétikus fogpótlások specialistái

Fogászati klinikánkon szájsebész specialista végzi a csontpótlást és az implantációt. Pácienseink biztos kezekben érzik magukat, hiszen szájsebészünk több száz csontpótlást és implantátumot helyez be évenként magyar, francia és angol ügyfeleinknek. A implantátumok anyagára életre szóló garanciát vállalunk!

 

Rendelőnk tartós és esztétikus megoldást kínál fogászati problémáira
Dr. Győrfi András - vezető fogszakorvos, mosolytervező specialista

Amennyiben érdeklik Önt a lehetőségek, keressen fel minket egy konzultációra. Minden kérdésére pontos és kielégítő választ adunk és a beszélgetés végén részletes, áttekinthető kezelési tervet kap, így Önt a kezelés során biztosan nem éri meglepetés.

Szeretnék egy konzultációt >>