Bejegyzések

A szájpadlást szabadon hagyó teljes protézis

A szájpadlást szabadon hagyó teljes protézis

By: | Tags: , , | Comments: 0 | március 15th, 2016

Manapság az implantátumok nagyon népszerűek a fix fogpótlások elkészítésében. Ugyanakkor nem mindenki szeretne implantátumot: van, akinek nincs elég csontja hozzá, nem engedheti meg magának vagy esetleg fél az implantációtól. Ezek az emberek is szeretnének komfortos fogpótláshoz jutni, ha máshogy nem megy, akkor egy kivehető vagy félig kivehető készülékkel. Aki szájpadlás nélküli protézist keres, az valószínűleg azért döntött így, mert már volt olyan fogsora, amivel rossz tapasztalata volt.

 

Mikor lehetséges szájpadlás nélküli protézist készíteni?

4 implantátumon és stégen rögzülő fogsorElőször is tisztázni kell, miért szükséges egyáltalán a fogsor szájpadlási része? Mi ennek a szerepe? Ehhez példának vegyünk egy teljes kivehető fogsort! A fogsor műanyagból (akrilátból) készül és 3 része van: műfogak, szájpadlás és műíny. A műíny a műfogakat tartó rész, rátámaszkodik a műfogak alatti állcsont-gerincre. A szájpadlási rész pedig a szájpadlásra támaszkodik, növelve a fogsor stabilitását. De még egy fontos szerepe van: közismert tény, hogy a jó fogsor hozzátapad a szájpadláshoz, és sokszor még ragasztó sem kell. Ez úgy lehetséges, hogy a fogsor a műínnyel és a szájpadlási résszel vákuumot hoz létre maga alatt, és ez a szívóhatás tartja helyén a fogsort.

Teljes kivehető fogsort szájpadlás nélkül készíteni lehet ugyan, de akinek ez lesz az első fogsora, annak semmiképpen sem ajánlott, ugyanis lehetetlen lesz szájban tartani ragasztó nélkül. Rutinos fogsor-viselőknél lehet látni mégis olyan protéziseket, hogy nincs szájpadlása, mégis a helyén marad ragasztó nélkül. Akkor ez hogy lehetséges? Csak úgy, hogy ezeknek az embereknek a szájizomzata adaptálódott a fogsorviseléshez, már a szájizmok tartják helyén a szájpadlás nélküli fogsort. Ez náluk már annyira tudat alatt történik, mint a járás!

 

Implantátumokon rögzített protézis – szájpadlás nélkül

Implantátumokon rögzített protézis és kerámia hidakMiért lehet implantátumokra szájpadlás nélküli protézist készíteni? Azért, mert az implantátumok garantáltan olyan erősen rögzítik a fogsort, hogy a szájpadlás szabadon hagyható. Ragasztó sem kell hozzá: az ilyen fogsorok nem mozognak, nem lötyögnek a szájban.

Sok páciensünk szeretett volna teljesen fix fogpótlást, de nem engedhette meg magának a 8-8 implantátumot alulra-felülre, ami ehhez szükséges. Tartottak is a szájpadlás nélküli protézistől, hogy nem fogják könnyen megszokni; és a gondolat is zavarta őket, hogy kivehető fogsorról van szó. Nos, a kész munka átadása és kipróbálása után 1 nappal már mindannyianról számoltak be, hogy milyen kényelmes a szájpadlás nélküli protézisük, és mennyire biztosan lehet vele rágni.

A legjobb hír, hogy ennek elkészítéséhez csak 4 implantátumra van szükség a felső állcsontban, ha alulra ugyanilyen megoldást választ valaki, akkor oda is 4 implantátumot kell behelyezni. Az implantátumokra egy úgynevezett stéget csavarozunk, ehhez kell csatlakoztatni a protézis belsejében lévő kapcsokat. A protézis behelyezni és kivenni egyáltalán nem bonyolult művelet: ha a páciens ki akarja venni, akkor csak le kell húzni a protézist a stégről, behelyezésnél pedig fel kell rá nyomni. Ezután a szájpadlás nélküli protézis erősen tart.

A protézist csak naponta egyszer, esténként szükséges eltávolítani tisztításhoz. Ekkor a fogsor külsejét és belsejét is fogkefével és fogkrémmel le kell mosni, majd a szájban lévő barre de rétentiont is meg kell tisztítani.

 

Kiknek ajánljuk az implantátumokon rögzített, szájpadlás nélküli protézist?

4 implantátumon és stégen rögzülő fogsorAkiknek minden foguk hiányzik a felső állcsontban és szeretnének egy komfortos, jól használható fogpótlást.

Akik nem engedhetik meg maguknak a teljesen rögzített fogpótlást, de fontos számukra az esztétika és a fogsor stabilitása.

Akik nincs elég csontjuk implantátumhoz az őrlőfogak helyén, és nem akarnak csontpótlást.

Azoknak a hölgyeknek, akik szeretnék a száj körüli ráncokat minél jobban kisimítani – ugyanis erre sok esetben csak az implantátumokon rögzített protézisekkel vagyunk képesek.

Akiknek megfelelő a kivehető pótlás, de elegük van a fogsorragasztóból.

 

Rendelőnk tartós és esztétikus megoldást kínál fogászati problémáira
Dr. Győrfi András - vezető fogszakorvos, mosolytervező specialista

Amennyiben érdeklik Önt a lehetőségek, keressen fel minket egy konzultációra. Minden kérdésére pontos és kielégítő választ adunk és a beszélgetés végén részletes, áttekinthető kezelési tervet kap, így Önt a kezelés során biztosan nem éri meglepetés.

Szeretnék egy konzultációt >>