Bejegyzések

Költséghatékony megoldások a hiányzó fogak pótlására

Költséghatékony megoldások a hiányzó fogak pótlására

By: | Tags: | Comments: 0 | november 9th, 2015

Rengetegen szenvednek részleges vagy teljes foghiányban, de nem mindenki engedheti meg magának, hogy mindegyik fogát implantátummal pótoltassa. Mielőtt az implantátumok elterjedtek volna, a fogorvosok 3 lehetőséget tudtak felajánlani: hidat, kivehető fogsort, vagy a kettő kombinációját. A fogászati implantátum azonban kibővíti a választási lehetőséget. Ez a cikk azoknak szól, akik gazdaságos, de mégis magas minőségű és kényelmes megoldást keresnek a fogaik pótlására.

 

I. Az összes fog pótlása

Ha valakinek az összes foga hiányzik, és teljesen rögzített megoldást keres, ahhoz 6-8 implantátum szükséges állcsontonként, és gyakran csontpótlás is. Ehhez képest jóval kedvezőbb az alábbi megoldások ára, amik kivehető fogsorok ugyan, de implantátumokon rögzülnek, így nem mozognak.

 

  1. 4 implantátum + stég + kivehető fogsor

4 implantátum + stég + kivehető fogsorEz egy jól bevált, már klasszikusnak számító fogpótlás. Rengeteg előnye van, azon túlmenően, hogy olcsóbb, mint a rögzített körhidak. Könnyű behelyezni és kivenni, de mégsem esik ki a szájból, nem lötyög és nem kell hozzá ragasztó. Naponta csak egyszer kell kivenni tisztításhoz (este), éjszaka lehet vele aludni. Nincs szájpadlása! Könnyen javítható. Pótolja az elvesztett ínyt. Bármilyen formájú és fehérségű műfogakat lehet hozzá használni, amik készülhetnek műanyagból vagy porcelánból.

 

 

  1. 2 implantátum + lokátor + kivehető fogsor

2 implantátum + lokátor + kivehető fogsorEz egy még kedvezőbb árú, de mégis komplett és kényelmes megoldás. Már 2 implantátum is kiválóan rögzíti a fogsort, viszont a felső fogsornál szükséges a szájpadlást is beborítani, mert az alaplemez jobban támaszkodik az ínyre, mint az előző megoldásnál. Naponta csak egyszer kell kivenni, és a műfogak színe és formája itt is választható, akár a legfehérebb porcelánfogakat is el tudjuk hozzá készíteni. Könnyű javítani, és – ha egy idő után meglazul – a rögzítőelemek cseréje könnyű és olcsó.

 

 

II. Megoldás a hátsó fogak pótlására

 

  1. Rögzített híd az elülső fogakra + kivehető, kétoldali kapcsos fogsor

Rögzített híd az elülső fogakra + kivehető, kétoldali kapcsos fogsorAz implantátumok elterjedése előtt már hosszú ideje népszerű megoldás volt, és azóta is gyakori választás azok között, akik félnek az implantációtól, nem akarnak csontpótlást vagy nem engedhetik meg maguknak az implantátumokat. Előnye, hogy a hátsó fogakat pótló rész nagyon erősen rögzül az elülső fogakhoz, és a kapcsok is rejtve helyezkednek el, elölről nem látszik semmi! Könnyű tisztítani és lehet a fogsorral a szájban aludni. Az elülső fogakra azért kell híd, mert ez rejti a rögzítő szerkezetet. A híd kerámiából készül, belsejében fém rögzítés van.

 

  1. Rögzített híd az elülső fogakra + kivehető, egy oldali kapcsos fogsor

Rögzített híd az elülső fogakra + kivehető, egy oldali kapcsos fogsorAz előzőhöz hasonló megoldás, de ezt értelemszerűen akkor készítjük, ha csak az egyik oldalon hiányoznak a hátsó rágófogak. Itt ugyanúgy nem látszanak a kapcsok, mert a fogsor kivehető részét egy rejtett kis zár rögzíti. Az elülső fogakra itt is korona vagy híd kell, ez is készülhet akár a legfehérebb kerámiából.

 

III. A metszőfogak pótlása

Az elülső fogak pótlása híddal

Ez egy rögzített megoldás, így közkedvelt azok körében, akik nem szeretnének implantátumot, de csak 1-4 foguk hiányzik az elülső fogak közül, tehát még elegendő saját fog áll rendelkezésre a híd rögzítéséhez. Előnye, hogy nagyon könnyen elkészíthető, és tisztítható. Hátránya, hogy néhány fogat le kell hozzá csiszolni.

 

Rendelőnk tartós és esztétikus megoldást kínál fogászati problémáira
Dr. Győrfi András - vezető fogszakorvos, mosolytervező specialista

Amennyiben érdeklik Önt a lehetőségek, keressen fel minket egy konzultációra. Minden kérdésére pontos és kielégítő választ adunk és a beszélgetés végén részletes, áttekinthető kezelési tervet kap, így Önt a kezelés során biztosan nem éri meglepetés.

Szeretnék egy konzultációt >>