Bejegyzések

Melyiket válasszam? A gyökérkezelést vagy a foghúzást és implantátumot?

Melyiket válasszam? A gyökérkezelést vagy a foghúzást és implantátumot?

By: | Tags: , | Comments: 0 | november 11th, 2015

FogfájásA fogszuvasodás gyakran vezet oda, hogy begyullad a fog. Ami kezdetben csak kis érzékenységnek indul, az a végén elviselhetetlen fájdalommá fokozódik. Ha valakinek észrevétlenül lyukadt ki a foga, vagy csak sokáig halogatta a fogorvoshoz való bejelentkezést, könnyen kerülhet efféle bajba. A fogorvos bizonyosan felajánl legalább 2 lehetőséget: a gyökérkezelést vagy a fog kihúzását. Ha a foghúzást választjuk, készülnünk kell rá, hogy hamarosan pótolni kell azt, legjobb esetben egy implantátummal.

 

Mikor ajánlja a gyökérkezelést az orvos?

gyökérkezelésA gyökérkezeléssel a fog, vagy extrém esetben kizárólag a fog gyökere jó eséllyel megmenthető. Ha a fog körül nincs gyulladás, mindenképpen érdemes megpróbálni megmenteni a fogat. Viszont ha a fog úgy törik le, hogy egy része mélyen íny alá esik, akkor érdemesebb eltávolíttatni. Ugyanígy kell tenni akkor, ha a fog gyökércsúcsa körül nagy ciszta vagy gyulladás alakul ki. Ilyenkor még a gyökér-újrakezelés is ritkán vezet eredményre (vagyis a gyökértömés frissre cserélése).

Sok múlik a páciens anyagi helyzetén: ha az implantátumot (vagy egyéb fogpótlást) nem engedheti meg magának, akkor érdemes még a reménytelenebb fogakat is megpróbálni megmenteni.

gyökérkezelés

Az biztosan kijelenthető, hogyha a fogszuvasodás éppen csak elérte a fogbelet és nem fertőződött be túlságosan a gyökércsatorna, akkor a gyökérkezeléssel nagyon jó eredményeket lehet elérni, és hosszú távon számíthatunk a gyökérkezelt fogra is.

A fogorvosok egy része minden fog esetén ajánlja a gyökérkezelést, amire korona készül; és ezzel mindjárt gyökércsapot is. Ennek a magyarázata az, hogy ezzel megelőzzék a fogcsiszolás után fellépő fogelhalást és az ezzel járó extra procedúrát. A Smile Designers fogorvosi klinika alapesetben nem ajánlja a fogcsiszolás előtti gyökérkezelést, hiszen a lecsiszolt fogak alig 1-2 százaléka hal el a korona felragasztását követő fél éven belül, ezt pedig még később is lehet orvosolni.

 

Jobb az implantátum, mint az igazi fog?

Az fogászati implantátum akkor hasznos, ha az igazi foggyökeret már nem lehet megmenteni, vagy hosszú távon olcsóbb megoldás a fog kihúzása és implantátummal való pótlása. Az igazi fog, amíg egészséges, addig jobb, mint egy implantátum. De ha a fog már menthetetlen, akkor egy implantátummal új fogat kaphatunk a régi, törött vagy gyulladt fog helyére.

Fogimplantátumok

Az implantátum valójában csak az elvesztett fog gyökerét pótló titánium csavar, erre még egy felépítmény és egy korona kerül, mire komplett lesz a fogpótlás. Az igazi foggyökér vékony rostokkal rögzül a csonthoz (tehát némileg rugalmasan – ezért mindegyik fognak van egy minimális mozgathatósága). Az implantátum teljesen mereven nő össze a csonttal. (Ábra: az implantátum részei) Ennek az az  előnye, hogy ha csak 1 mm csont tartja az implantátumot, már akkor is nagyon stabil. Tehát az implantátumos fog egyáltalán nem mozgatható. Ezért nem ajánl a fogorvosok többsége olyan hidat, ami igazi fogat köt össze implantátummal: hiszen ha az igazi foggyökér kicsit lesüllyed, amikor ráharapunk a hídra, az implantátum pedig nem, akkor szinte az összes terhelést az implantátum kapja.

 

Mennyire erős a fogászati implantátum? Mitől függ?

Cirkon koronák és hidakHa a fogászati implantátum beépül, akkor nagyon stabilan rögzíthető rajta egy korona, híd vagy akár rápattintható egy kivehető fogsor. Az implantátum-csavar az igazi foggyökérnél sokszor több terhelést elbír. Hogy ez miért van? Mert a gyártók igyekeznek minél nagyobb felületet kialakítani az implantátumon a látható, széles csavarmenetektől kezdve a szemmel szinte nem is látható pórusokig, ahová a csontsejtek igazi csontot tudnak kialakítani.

Az, hogy az implantátum mennyire erős, az attól függ, hogy milyen a hossza a csavarnak, és hogy milyen az átmérője. A hossz 8-16 mm-ig változhat. Minél hosszabb, nyilván annál erősebben rögzül a csavar. Nem kell akkor sem kétségbe esni, ha csak a legrövidebb csavarra van elég csontunk: ennek még mindig sokkal nagyobb a terhelhetősége, mint egy igazi gyökérnek.

 Noha nem kell minden hiányzó foggyökér helyére implantátum, de túl kevéssel sem érdemes számolni. Egy 12 tagú teljes hidat általában 8 implantátummal támasztunk alá, ez már egy nagyon biztonságos rögzítést jelent.

 Meg kell említeni azt is, hogy milyen egy implantátum csavarmenete, ugyanis minél szélesebb a csavarmenet, annál nagyobb felületen támaszkodik meg az implantátum a csontban. A Smile Designers fogászati klinika által használt Alpha-Bio SPI vagy a Nobel Biocare Active implantátumoknak olyan széles csavarmenetei vannak, hogy az implantátum szinte azonnal tökéletesen rögzül. Ez a két implantátum Európában a két leginkább közkedvelt márka a fogorvosoknál. Az implantátum-csavarokra életre szóló garanciát vállalunk.

 

Rendelőnk tartós és esztétikus megoldást kínál fogászati problémáira
Dr. Győrfi András - vezető fogszakorvos, mosolytervező specialista

Amennyiben érdeklik Önt a lehetőségek, keressen fel minket egy konzultációra. Minden kérdésére pontos és kielégítő választ adunk és a beszélgetés végén részletes, áttekinthető kezelési tervet kap, így Önt a kezelés során biztosan nem éri meglepetés.

Szeretnék egy konzultációt >>