Bejegyzések

Implantátum azonnali beültetése foghúzás után

Implantátum azonnali beültetése foghúzás után

By: | Tags: | Comments: 0 | november 15th, 2015

A foghúzás utáni, azonnali implantálást egyre többen kérik a fogorvosuktól. A páciensek számára egyértelműen azért előnyös ez a megoldás, mert nem kell kivárni a foghúzás utáni 3 hónap gyógyulási időt, így a fog elvesztésétől az új, végleges kerámiafog felhelyezéséig mindössze 5 hónapnak kell eltelnie.

 

Hogyan történik általában az implantátum behelyezése?

Fogimplantátumok

Akinek már hosszabb ideje megtörtént a fogeltávolítása (több, mint 3 hónapja), az azonnal megkaphatja az implantátumokat, feltéve, hogy elég csont maradt az implantálandó területen. Sokan vannak azonban, akik még letört, vagy mozgó fogaikkal a szájukban keresnek olyan megoldást, amivel minél gyorsabban végleges megoldást kaphatnak problémájukra. A hagyományos megoldás az ő esetükben:

 1. Foghúzás és ideiglenes fogpótlás készítése (kivehető vagy fix); ezután minimum 3 hónap gyógyulási idő. Ez alatt a foghúzás helye teljesen becsontosodik.
 2. Az implantátum behelyezése a foghúzás helyére. Az implantátumot teljesen körbeveszi, tartja a saját csontszövet. Ezután 5 hónap csontosodási (osszeointegrációs) időszak következik. Az ideiglenes fogpótlás az implantálás után ugyanúgy használható, mivel az implantátum-csavar az ínyszint alatt helyezkedik el.
 3. A fogpótlás elkészítése az implantátumra. Ez lehet szóló korona, rövidebb híd, teljes fogsort pótló rögzített híd, vagy akár kivehető protézis is.

Ha az implantáció a hagyományos ütemben zajlik, akkor minimum 8 hónap telik el a fogak kihúzásától a fogpótlások elkészítéséig.

 

Mit jelent az azonnali implantálás?

Fogimplantátumok

Az azonnali implantáció az implantátum foghúzás utáni, azonnali behelyezését jelenti. Ebben az esetben tehát nem várjuk meg azt a 3 hónapot, amíg a foghúzás helye elcsontosodik, hanem a kihúzott fog gyökerének a helyére csavarjuk be az implantátum csavart.

 

Mi az előnye az azonnali implantációnak?

 • Rövidebb időt vesz igénybe a kezelés (8 hónap helyett csak 5 hónap);
 • A foghúzás helye körüli szövetek nem, vagy sokkal kisebb mértékben húzódnak össze, így nem kell nagy ínyveszteségtől tartani.
 • Mivel ún. ínyformázó felépítmény kerül az implantátumra, nincs szükség implantátum-felszabadításra az utolsó vizitben.

 

Vannak-e hátrányai?

 • Kivehető ideiglenes fogsor azonnali implantáció után nem, vagy csak korlátozottan hordható. Fokozottan ajánlott a fix ideiglenes pótlás készítése, amihez azonban szükséges lehet néhány maradék fog lecsiszolása. Ha nicsenek megtartott saját fogak, vagy a páciens nem akarja lecsiszoltatni őket, akkor természetesen nem kötelező az ideiglenes fogpótlás – és sok esetben nincs is rá szükség.
 • Az implantátum vékonyabb, mint a saját fogak gyökerei, így a lyuk, amibe berakjuk az implantot, nagyobb, mint maga az implantátum. Ez persze nem jelenti azt, hogy az implantátum mozogni fog, de néhány esetben szükséges lehet csontpótló porral feltölteni az implantátum és a csontfal közötti rést.
 • Hagyományos implantálásnál az implantátum a behelyezés után jobban rögzül, nagyobb a stabilitása, mint az azonnali implantációnál. Csontosodás után (5 hónap elteltével) azonban mindkét módszernél ugyanolyan jó az implantáum rögzülése.

 

Milyen esetben lehet kivitelezni az azonnal implantálást?

 • Fémkerámia hídViszonylag gyulladásmentes íny és csont kell hozzá. Azért “viszonylag”, mert ha egy fogat ki kell húzni, az sok esetben gyulladás miatt van, de ha ennek a gyulladásnak a mértéke elhanyagolható, akkor be lehet tenni az implantátumot. Súlyosabb fogágybetegségnél, vagy ciszták esetén viszont hagyni kell meggyógyulni az ínyt és a csontot implantálás előtt.
 • Jól rögzülő implantátum-típus kell hozzá, mint amilyen az Alpha-Bio SPI vagy a Nobel Biocare Active. Ezek az implantátumok a Smile Designers-nél elérhetők.
 • Dohányzás, cukorbetegség fokozott rizikót jelent az implantátumokra, ilyen esetben inkább a hagyományos implantációt javasoljuk.

 

Rendelőnk tartós és esztétikus megoldást kínál fogászati problémáira
Dr. Győrfi András - vezető fogszakorvos, mosolytervező specialista

Amennyiben érdeklik Önt a lehetőségek, keressen fel minket egy konzultációra. Minden kérdésére pontos és kielégítő választ adunk és a beszélgetés végén részletes, áttekinthető kezelési tervet kap, így Önt a kezelés során biztosan nem éri meglepetés.

Szeretnék egy konzultációt >>