Bejegyzések

7 fontos tudnivaló az implantátumról

7 fontos tudnivaló az implantátumról

By: | Tags: | Comments: 0 | január 10th, 2015

 

1. Az implantátum: csak egy csavar

Sokan félnek a fogorvostól, és még jobban rémiszti őket a gondolat, hogy a hiányzó fogaikat implantátummal pótoltassák. Valójában a legtöbb ember nem is tudja, hogy a fogászati implantátum nem más, mint egy kicsi kis titánium-csavar, ami általában 8-16 mm hosszú és 3,3-5 mm széles attól függően, hogy kinek mennyi csontja van a beültetéshez. Mivel a csavar valóban nagyon kicsi, nincs is szükség nagy műtétre: egy tapasztalt szájsebész 10-15 perc alatt beültet 1 darabot. De akkor mégis, miért olyan drága? Mert ez a kis csavar nagyon szigorúan ellenőrzött körülmények között készül, a felszínét speciális műszerekkel, pl. lézerrel kezelik, hogy könnyebben beépüljön a csontba. Sterilizálják és többszörösen lezárt csomagolásban szállítják, hogy kizárható legyen a fertőződés veszélye.

2. Valóban nem fáj

„Ez biztosan nem igaz, a fogorvosnál minden fáj”– mondják erre sokan, és el kell ismerni, egy gyökérkezelés vagy foghúzás valóban nem valami kellemes élmény, főleg, ha sokáig tart. És egyáltalán, mi lehet kellemes, amit két kézzel a páciens szájában kotorászva művel a fogorvos? Nos, ilyen értelemben az implantáció sem az, viszont lokális érzéstelenítéssel teljesen elzsibbad az ember ínye és a csontja is, és az a 10-15 perc, amíg a specialista beülteti az implantátumot, teljesen fájdalommentesen zajlik. A nagy kérdés, hogy miután a zsibbadás kiment, fog-e fájni a műtét helye? Valamennyire igen, de még senkinek sem kellett több, mint 1-2 fájdalomcsillapító tabletta a műtét napján. Másnap már egyáltalán nem fáj.

 

3. Nem kell minden hiányzó fog helyére implantátum

Ha Önnek több foga hiányzik, de nem szeretne kivehető fogsort, vagy hidat (amihez a szomszédos fogait is le kell csiszolni), akkor bizony implantátum kell. De még mielőtt elszörnyedne, hogy minden foga helyére 1 implantátum bizonyára horribilis költség, elárulom, hogy nem kell mindenhová implantátumot rakatni. Például, ha 3 foga hiányzik egymás mellett, elég 2 implantátum is, hogy megtartson 3 koronából álló hidat. Ha valakinek az összes foga hiányzik, már 16 implantátumra el tudnak készíteni 24-28 fogat a fogorvosok.

 

4. Nincs rá allergia

Bármit is hallott az implantátum-kilökődésről, annak biztosan nem az allergia az oka; vagy az, hogy „nem fogadta be a szervezet”. A titánium, amiből az implantátumok készülnek, annyira jól beépül a szervezetbe, hogy titánium-allergia tesztet csak Svédországban lehet csináltatni. Egyes tanulmányok szerint a titánium-allergia kevesebb, mint az emberek 0,5%-nál fordul elő, és még náluk is csak ritkán okoz problémát, ha fogászati implantátumot kapnak.

 

5. 98% fölött van a beépülés aránya – csak a minőségi implantátumoknál

Tény, hogy ha Ön minőségi implantátumot kap jó szakembertől, akkor 98%-ban beépül a csontba. Ezt csökkentheti néhány tényező: ha dohányzik, számolhat azzal, hogy kisebb a sikeres beépülés aránya (de még mindig 90% feletti), ugyanis a dohányzás hátráltatja az implantátum csontosodását. A cukorbetegeknek általában a sebgyógyulásuk is rosszabb, akinek pedig olyan fogai vannak a szájában, ami mellett gyulladt az íny, az feltétlenül kezelni kell, még mielőtt implantátumot kapna (mert a gyulladás az implantátumot is veszélyeztetheti.)

 

6. Jobb, mint az igazi fog?

ImplantátumBárki bármit gondol, az egészséges igazi fog jobb, mint egy implantátummal pótolt fog. Az implantátumot a hiányzó fogak pótlására találták ki, és egy fantasztikus lehetőség arra, hogy rögzített fogakat vagy egész fogsorokat kaphasson az, aki szeretné helyrehozatni a mosolyát. De senki ne húzassa ki a még meglévő, használható fogait, hogy az összeset implantátummal pótoltassa. Erre van persze néhány kivétel, pl. a meggyengült, laza fogakat sok esetben érdemes kivetetni. A panorámaröntgennel való tervezés azért elengedhetetlen, hogy lássuk, mi az, ami még erős, használható fog, és mi az, amitől már meg kell válni.

 

7. Egy jó befektetés

Bárhol is nézzük az árakat, a fogászati implantátum nem olcsó mulatság. Azonban a fogazat helyreállítása hosszú távon mégis kifizetődik, hiszen minél később szánjuk rá magunkat, minél inkább az olcsóbb, kevésbé tartós megoldásokat választjuk, hosszú távon annál több pénzt kell kifizetnünk a fogaink javítására. Az implantátum kezdeti költsége magas ugyan, de hosszú távon az „egyéb megoldások” összköltsége mégis több, mint az implantátumé. A Smile Designers fogászati rendelőben élethosszig tartó garanciát vállalunk Alpha-Bio és Nobel Biocare implantátumainkra!

 

Rendelőnk tartós és esztétikus megoldást kínál fogászati problémáira
Dr. Győrfi András - vezető fogszakorvos, mosolytervező specialista

Amennyiben érdeklik Önt a lehetőségek, keressen fel minket egy konzultációra. Minden kérdésére pontos és kielégítő választ adunk és a beszélgetés végén részletes, áttekinthető kezelési tervet kap, így Önt a kezelés során biztosan nem éri meglepetés.

Szeretnék egy konzultációt >>