Bejegyzések

5+1 szokatlan kérdés a kerámia héjakról, amelyre a fogorvosok nem szívesen válaszolnak

By: | Tags: | Comments: 0 | szeptember 3rd, 2021

Ki ne szeretne gyönyörű mosolyt, szabályos, hófehéren csillogó fogakat, és mindezt gyorsan, hosszadalmas és fájdalmas beavatkozások sora nélkül? Nos, akik erre vágynak, valószínűleg találkoztak már a fogászati kerámia héjak nyújtotta megoldással, és talán már el is játszottak a gondolatával: a kerámia héj egy vékony, pár tized milliméteres vastagságú, speciális porcelánból készülő lapocska, melyet a saját foganyag külső felszínére ragasztanak. Pácienseink héjakkal kapcsolatos, leggyakrabban felmerülő kérdései alapján összeszedtük azokat a tényeket, amelyek mérlegelésével könnyebben megszületik a döntés: 

 

Mennyire tartósak a kerámia héjak?

A héjak tartósságát leginkább a digitális lenyomatvétel és a fogászati nagyító/mikroszkóp által garantált pontos illeszkedés garantálja – így aztán nagyon kicsi az esély a fogak alászuvasodására. Az E.Max kerámia kiemelkedő mechanikai  tulajdonságai (törésállósága), valamint a tény, hogy a héjak nem színeződnek el, mind a héjak tartósságát igazolják.  Mindemellett a Smile Designers fogászati klinikán a legjobb minőségű héjragasztó anyagot használjuk a kerámia héjak rögzítésére. A megfelelő szájhigiénia betartása és rendszeres ellenőrzés mellett akár 20-25 évig megőrizhetjük csodás mosolyunk.

 

Törik-e a kerámia?

A héjak többségükben teljes kerámiából készülnek. A tartósság egyik eleme, hogy mennyire ellenálló az elkészült fogpótlás a rágóerőnek, mennyire könnyen törik el. Klinikánkon csak magas minőségű anyagokból készítjük a pótlásokat és mindenkinél figyelembe vesszük a tervezésnél az egyéni tulajdonságokat, esetleges káros szokásokat (pl. az esetleges fogcsikorgatást) is.

 

Mennyire lesznek fehérek a fogaink?

A végleges héjak elkészítése előtt mosoly látványtervet készítünk. A fogszín, ahogyan a fogforma is tervezhető és választható, és minden páciensünknél, akik esztétikai megoldás után érdeklődnek, ajánljuk is az előzetes látványterv készítését. Ezt hívjuk mosolytervezésnek. A mosolyterv készítése kooperatív, páciensünk kifejezheti igényeit, és ezek figyelembevételével visszük készre a tervet. A látványtervet a páciens megkapja és megmutathatja hozzátartozóinak, ismerőseinek, kikérheti a véleményüket.

 

Természetes hatású lesz-e a mosoly?

A mosolytervezéskor, a látványterv elkészítésénél törekszünk rá, hogy a páciens adottságaihoz, bőrtónusához, arckarakteréhez igazítsuk a héjak színét és formáját, a természetes összhatás érdekében. A fogtechnikusaink által készített héjak kidolgozottsága, optikai tulajdonságai, a különböző árnyalatú kerámiák finom rétegzése teszi a Smile Designersnél készült E.max héjakat kiemelkedően természetes megjelenésűvé, még a legfehérebb árnyalatok esetén is.

 

Mennyit kell lecsiszolni a fogakból?

A kerámia héjhoz csak a fog elülső felszínéből kell elcsiszolni, kb. 0,3-0,4 mm-nyit. Így készítjük elő a kerámia helyét, ugyains csiszolás nélkül túlságosan vastagok lennének a fogak. Ez még olyan vékony réteg, amellyel a zománcban maradunk és nem befolyásolja az adott fog élettartamát.

 

Fog-e fájni…?

Ez nagyjából minden fogászati kezelés előtt gyakori, de jogos kérdés. A fogak előkészítése, illetve a héjak felragasztása helyi érzéstelenítés alkalmazása mellett egyáltalán nem fáj. A héjak felhelyezése után a hideg-melegre való utóérzékenység ritka, de előfordulhat. Ez a kellemetlenség is hatékonyan csökkenthető különböző védőlakkokkal.