Bejegyzések

20 módszer a fogak kifehérítésére, fogfehérítés

20 módszer a fogak kifehérítésére – a teljes lista

By: | Tags: , | Comments: 0 | március 30th, 2015

Szinte mindenki fehérebb fogat szeretne. Akinek hófehérek a fogai, azok még fehérebbet. A fehér, ápolt fogsor egészségről árulkodik, és vonzó külsőt kölcsönöz a tulajdonosának. Amerikában az emberek megszállottan fehérítik a fogaikat, akinek pedig természetes úton nem lehet (mert letöredezettek, elhasználódtak a fogai), az héjakat, vagy koronákat készíttet magának. Az internet tele van jobb és rosszabb tippekkel a fogak kifehérítésére. A Smile Designers összegyűjtötte és értékelte ezeket, hogy segítsen eligazodni a hasznos vagy esetleg kifejezetten káros módszerek között.

Kiindulásként meg kell jegyezni, hogy nem mindenkinek ugyanolyan hatásos ugyanaz a módszer, fogtípus függő is, hogy kinél mi válik be. Viszont ha valakinek már vannak pótlások (koronák, héjak, tömések) a fogaiban, ott hangsúlyozni kell, hogy ezek biztosan nem fognak kifehéredni semmilyen módszertől – ha valaki ezeket is fehéríteni szeretné, akkor cserére van szükség.

 

I. csoport: ételek és természetes módszerek a fogfehérítésre

Figyelem: nem vitatjuk, hogy az ételek között számos olyan van, ami egészséges, vagy akár elősegíti a fogzománc védelmét, de a pontszámot nem erre adtuk, hanem kimondottan a fehérítő hatást értékeltük.

 

1. Eper

eperAz egyik legtöbbet emlegetett természetes fogfehérítő étel, Catherine Zeta-Jones árulta el egyszer, hogy ő eperrel világosítja a fogait. Többen továbbfejlesztették ezt és szódabikarbónával kevert eper-juice recepteket ajánlanak a még hatékonyabb eredményért.

A Smile Designers értékelése:

0-stars0/5 Kétségtelen, hogy az eper finom, és az érett gyümölcs meggyőzően emeli ki a fehér fogakat a reklámfotókon, de az Iowa University bebizonyította, hogy az epernek semmiféle fehérítő hatása nincs. (Catherine Zeta-Jones pedig az előtte/utána fotók tanúsága szerint valószínűleg porcelán héjakat rakatott a fogaira, és ennek köszönheti ragyogó mosolyát.)

 

2. Magok, mogyoró és dió

Magok, mogyoró és dióSok helyen javasolják az olajos magvakat fogfehérítésre. Kétségtelen, hogy egészséges táplálékot jelentenek, magas B és E vitamintartalmuk miatt, valamint a szívbarátnak mondott telítetlen zsírsavakat tartalmazzák, tehát a magas olajtartalmuk miatt sem kell aggódni.

A Smile Designers pontszáma:

1-starsFogfehérítő hatásuk pusztán a rágás mechanikai tisztító hatásának tulajdonítható; mivel olajos magvak, és lepedéket sem képeznek a fogakon, így bátran fogyaszthatók, de fogfehérítésre igazából alkalmatlanok.

 

3. Alma és körte

AlmaAz almát és körtét sok fogorvos kifejezetten ajánlja, hiszen a ropogós, rostokban gazdag gyümölcsök rágása fogtisztító hatású. Az egészséges fogak egyik jelképe éppen a zöld alma, hiszen hiányzó vagy mozgó fogakkal szinte lehetetlen beleharapni. De vajon mi igaz a fogfehérítő hatását illetően?

Értékelés:

1-starsAz alma és a körte enyhén savas hatású gyümölcsök, így a rágás során fellépő fogpolírozó hatáson túl a zománcban lerakódott elszíneződések egy részét is kioldhatják. Ahhoz azonban, hogy látható eredményt érjünk el, biztosan nem elég egy almát elfogyasztani. Fehérítő hatása minimális.

 

4. Zeller és répa

Zeller és répaMindenki tudja, mennyire egészséges ezeket a zöldségeket fogyasztani, főleg nyersen. De vajon milyen hatékony velük a fogfehérítés?

1-starsKizárólag mechanikai hatásuknál fogva távolítják el a lepedéket a fogak felületéről, de a zománc elszíneződésén nem segítenek. Fehérebb biztosan nem lesz tőlük a fog, legfeljebb tisztább.

 

5. Brokkoli

BrokkoliSokan ajánlották már fogfehérítésre, de őszintén: kinek jutna eszébe brokkolival fogat mosni?

0-starsSe mechanikai, se kémiai fehérítő hatása nincs.

 

6. Sajt

SajtRázós terepre érkeztünk, hiszen mindenki tudja, hogy a sajt jó a fogaknak. De miért? Nos, a sajt serkenti a nyálképzést, ezáltal például étkezés után fogyasztva csökkenti a száj savasságát, így meggátolja a szuvasodás kialakulását. Továbbá a szuvasodásért felelős baktériumok számát is csökkenti. Kálcium és kazein-foszfopeptid tartalma szintén védi a zománcot. De fehérítő hatása is van a sajtoknak?

A Smile Designers ítélete:

0-starsSajnos a fent leírt előnyös tulajdonságok mellett a sajtok nem használhatók fogfehérítésre.

 

7. Szódabikarbóna

SzódabikarbónaA szódabikarbóna a tradicionális otthoni fogfehérítő praktikák közé tartozik. Vízben feloldva szabadgyökök keletkeznek, amik kioldják a fogzománc felületéből az elszíneződést. A fő kérdés az, hogy mennyire káros ez a fogzománcra?

2-starskáros matrica

A Smile Designers szerint a fogfehérítő hatás 2/5, de kap egy „káros” matricát is, ugyanis a feloldatlan szódabikarbóna szemcsék ledörzsölik a fogzománcot.

 

8. Citromlé + szódabikarbóna

CitromA citromlé fogfehérítő hatását szódabikarbónával keverve válthatjuk ki igazán a leggyakoribb ajánlások szerint. A citromlé savas hatású, oldja a fogak felületi rétegét; a szódabikarbóna pedig szabadgyökökkel esik neki az elszíneződéseknek.

2-starskáros matricaFehérítő hatás 2/5, de figyelem, nem ajánljuk tartós használatát fokozott zománckárosító hatása miatt, ezért kap is 2 „káros” matricát..

9. Tej és joghurt

TejA tej kálciumot tartalmaz, ami jó a fogaknak: ezt mindenki tudja. De mi igaz a fehérítő hatásából, amire sokan esküsznek?

0-starsSajnos semmi. Bár a tej fehér színéből könnyen támadhat olyan képzetünk, hogy biztosan fehéríti is a fogakat, de ennek semmilyen valóságalapja nincs.

 

10. Hagyma 🙂

HagymaEzt a gyöngyszemet az egyik angol listán találtam, ahol teljesen komolyan elmagyarázzák, hogy bár a hagyma kémiailag nem fehéríti a fogakat, de olyan kellemetlen lesz utána az ember lehelete, hogy kénytelen azonnal fogat mosni, ami kétségtelenül kedvező a fehérebb fogszín elérésében.

1-starsBár ehhez hagymára nincs is igazán szükség, de ötletessége miatt megérdemel 1 pontot.

 

 

II. csoport: Fogfehérítő termékek

 

Ezek a módszerek sokszor olcsóbbnak tűnnek, mint a fogorvosi fogfehérítés, ugyanakkor mindenképpen érdemes megvizsgáltatni használatuk előtt a fogaink állapotát, mert a fogfehérítő kémiai anyagok problémákat okozhatnak, ha pl. szuvas vagy törött fogat próbálunk megfehéríteni. Az interneten nagyon sok rossz minőségű termék kapható, ezek jobb esetben teljesen hatástalanok, rosszabb esetben károsak is lehetnek.

 

11. Fehérítő fogkrémek

Fehérítő fogkrém Kb. 10-15 éve kaphatók a különböző gyártók fehérítő fogkrémjei. Ezeket egyesével végigelemezni szinte lehetetlen, hiszen a legtöbb esetben csak a gyártók tudják, hogy valójában mivel igyekeznek elérni a fogfehérítő hatást. Ami azonban bizonyos, hogy vannak abrazív (koptató) szemcséket is tartalmazó fogkrémek még a nagynevű gyártók termékei között is, ami azt jelenti, hogy hosszú távon alkalmazva ezeket roncsolhatják a fogzománcot. Kémiai fehérítő hatásuk csak rövid ideig érvényesül, hiszen egy fogmosás jó esetben is csak 2-3 percig tart.

A Smile Designers pontszáma:

2-starskáros matricaA Smile Designers pontszáma: 2/5, és persze nem minden fogfehérítő fogkrémre érvényes, de a fokozott óvatosság miatt mellé kell raknunk egy fél „káros” matricát.

12. Fehérítő csíkok

Fehérítő csíkÁltalában hidrogén-peroxidot tartalmaznak ezek a termékek, melyeket a fogak felszínére kell helyezni, és adott idő után eltávolítani. A hidrogén-peroxidot és karbamid-peroxidot biztonságos fogfehérítő kémiai anyagnak tartjuk, de vannak olyan termékek is, amelyek ettől eltérő kemikáliákat (pl. klórvegyületeket) tartalmaznak, ezeket nem ajánljuk.

Ítéletünk:

3-stars – és figyeljünk az alacsony minőségű termékekre!

13. Fehérítő tollak

Fehérítő tollHasonlóan a fehérítő csíkokhoz, ezek is hidrogén-peroxidot vagy karbamid-peroxidot tartalmaznak. Tartalmukat egy tollszerű ecsetelővel ajánlják a gyártók a fogakra felkenegetni, naponta 2-3 alkalommal.

3-stars Tartós használatuk biztosan meghozza a kívánt végeredményt, de csak megbízható gyártó termékét vásároljuk, és csak az ajánlott ideig használjuk.

 

14. Fehérítő zselék

Fehérítő zseléEzeket a termékeket általában szettben kapjuk egy vagy több sínnel, előre gyártott méretekben, tehát egyáltalán nem biztos, hogy jól fog illeszkedni a fogsorunkra. Olyan készlet is van, amivel saját fogívünkre adaptálhatjuk a sínt. A jobb termékek hidrogén- vagy karbamid-peroxidot tartalmaznak, különböző koncentrációban.

3-starsA professzionális módszer biztosan hatékonyabb ennél, vagyis, amikor a fogorvos lenyomat alapján készíti a fehérítő sínt.

15. Fogfehérítő szalonban történő fogfehérítés

Fogfehérítő szalonban történő fogfehérítésA nem fogorvosi rendelőben történő fogfehérítés is valószínűleg hatásos, de előtte feltétlenül meg kell vizsgáltatnunk a fogainkat fogorvossal is, hiszen ha szuvas fogat fehérítenek meg a szalonban (mert nem veszik észre a lyukat), az komoly problémát is okozhat, begyulladhat tőle a fog. Mindenképpen kérjük a szalonban az ínyünk védelmét, különben a fogfehérítő anyag megmarhatja az ínyt.

3-starsOlcsóbb, mint a fogorvosnál, de hiányzik az orvosi garancia, hogy a fogak és az íny nem károsodnak.

 

III. csoport: Fogorvosi módszerek a fogfehérítésre

 

16. Fogkőeltávolítás / polírozás

Fogkőeltávolítás / polírozásAkinek sok fogköve van, dohányzik, vagy a teától / kávétól elszíneződtek a fogai, már egy egyszerű fogkőeltávolítás és utána a fogak kipolírozása nagy változást eredményezhet. A fogkő eltávolítása az íny egészsége miatt is nagyon fontos, ugyanis hiába fehérek az ember fogai, ha az ínye csúnyán be van gyulladva. A fogkövet fél évente ajánlott eltávolíttatni.

3-starsLátványos változást hoz azoknál, akiknek már régen volt ilyen kezelésük.

 

17. Régi tömések kicserélése

Régi tömések kicseréléseAz elülső fogak esztétikáját rontják a régi, elszíneződött tömések. Ugyanis a fehér tömőanyag (kompozit) idővel elszíneződhet, és ezt nem is lehet kifehéríteni, csak cserélni. Ha fehéríttetni szeretnénk a fogainkat, a töméscseréket a fehérítés után érdemes megejteni, hogy a fehérített színnel megegyező friss tömést kaphassunk.

2-starsCsak azoknak hasznos, akiknek tömések vannak az elülső fogaikban, de nekik esszenciális!

 

18. Koronák / héjak

Koronák / héjakA fogfehérítő anyagok hatásosságát limitálja az eredeti (öröklött) fogszín, illetve a fogzománc állapota. Nem titok, van olyan típusú fog, amit egyáltalán nem ajánlott fehéríteni (még fogorvosi módszerrel sem), mert vagy teljesen hatástalan lesz a kezelés, vagy káros (érzékennyé válnak tőle a fogak). Ha valaki szép mosolyt szeretne, de a fehérítés nem vált be, akkor lehetőség van héjakat vagy koronákat tenni a fogakra. A koronák kerámiából, a héjak műanyagból (kompozitból) vagy kerámiából készülnek. Az előnye az, hogy megválasztható a fogszín, vagyis akármilyen fehérségű fog előállítható; viszont ha nagy változást szeretnénk az eredeti fogszínhez képest, akkor az összes látható fogat kezelni kell, mert akkor túl nagy lesz a különbség az eredeti és a kezelt fogak között.

5-starskáros matricaFehérítő hatása kétségtelenül ennek a módszernek a legnagyobb. Hozzá kell tenni, hogy általában le kell csiszolni a kezelés kezdetén a fogzománc egy részét, amit persze helyre is állítunk kerámiából. Ugyanakkor ha igazságosak szeretnénk lenni, erre is adni kell egy fél „káros” matricát, hiszen a saját fogzománc sérül.

 

19. Rendelői fogfehérítés

Rendelői fogfehérítésSokféle fogfehérítő rendszert használnak a fogorvosok is, ezek többsége fogkőeltávolítással, polírozással kombinálva meglehetősen hatásos. Nyilván akad olyan eset is, akiknek csak átmenetileg fehéredik ki a foga, vagy éppen csak egy árnyalatot, de a többség meg van elégedve az eredménnyel. A hatóanyag hidrogén-peroxid vagy karbamid-peroxid, tehát biztonságosnak tekinthető, létezik lámpával aktivált és lámpa nélküli típus is. 60-90 perces a kezelés, azért ilyen rövid, mert magas a hatóanyag koncentrációja. Természetesen az íny védelme nagyon fontos, de ezt a fogorvosok tudják és alkalmazzák is. Utána fogérzékenységre lehet számítani 1-2 napig!

4-starsA hatásossága fogfehérítő rendszer és fogtípus függvénye, de átlagosan 2-3 árnyalat fehéredés várható. Tartóssága attól függ, hogy utána mennyire tudjuk elkerülni a színező ételeket, italokat, illetve adott esetben abbahagyni a dohányzást.

 

20. Otthoni fogfehérítő készlet, fogorvos által készített sínnel

Otthoni fogfehérítő készlet, fogorvos által készített sínnelAz egyik legjobb módszer, mert személyre szabott sínnel fehérítjük a fogakat, professzionális fehérítő anyaggal, aminek nem magas a koncentrációja, így kevésbé drasztikus, mint a rendelői fehérítés. Mivel a fogorvos készíti a sínt, biztosan megvizsgálja előtte a fogakat, szükség esetén leszedi a fogkövet, és elmondja a fehérítő anyag helyes használatát. Egy alkalommal 3-5 órára kell felhelyezni a fogakra a sínt, és szükség esetén többször is ismételhető.

4-starsA Smile Designers ezt a módszert ajánlja a legjobban, hatásossága és biztonságos használata miatt.

 

Rendelőnk tartós és esztétikus megoldást kínál fogászati problémáira
Dr. Győrfi András - vezető fogszakorvos, mosolytervező specialista

Amennyiben érdeklik Önt a lehetőségek, keressen fel minket egy konzultációra. Minden kérdésére pontos és kielégítő választ adunk és a beszélgetés végén részletes, áttekinthető kezelési tervet kap, így Önt a kezelés során biztosan nem éri meglepetés.

Szeretnék egy konzultációt >>