Bejegyzések

A fogágybetegség kezelése: parodontális küret

A fogágybetegség kezelése: parodontális küret

By: | Tags: | Comments: 0 | november 11th, 2015

fogagybetegsegA fogágybetegség tünetei sajnos gyakran nem túl nyilvánvalóak – ezért hívják ezt a betegséget a “fogak csendes gyilkosának”. A tüntetek között szerepel az ínyvérzés, a rossz lehelet, ínyvisszahúzódás , ínytasakok  kialakulása és a fogak kilazulása. Azonban, ha ezeket nem tapasztaljuk, még nem jelenti azt, hogy biztosan nincs fogágybetegségünk, ezért nagyon fontos a rendszeres fogászati kontroll.

A parodontológiai küret (más néven küretázs) a fogak körül kialakult ínytasakok kitisztítását jelenti, ugyanis a fogágybetegség miatt a fog és az íny között egy szemmel nem látható rés alakul ki, ahol baktériumok telepedhetnek meg és fogkő is képződhet. A baktériumok megjelenése felgyorsítja a fogágybetegséget, miközben a páciens szinte semmilyen fájdalmat vagy kellemetlenséget nem érez, csak amikor már túl késő.

A parodontológiai kürettel a fogágybetegség sokáig megállítható. A küret lényege, hogy a fogorvos eltávolítja a fog és az íny közötti baktériumokat és fogkövet, valamint a gyulladt szöveteket. Így az íny regenerálódhat, az ínytasak pedig bezáródhat.

 

Mivel végzi a fogorvos a kürettet?

küretA küret minden esetben egy általános fogtisztítással és ultrahangos fogkőeltávolítással kezdődik. Ezután a fogorvos felméri, hogy vannak-e az íny alatt ínytasakok. Az ínytasakok mélysége egy nagyon fontos tényező a fogágybetegség megítélésében. A 3-4 mm mély ínytasak már közepes fogágybetegséget jelent; 5-6 mm-es tasakok esetében súlyos, 6 mm-nél mélyebb tasakok estén nagyon súlyosnak ítéljük a fogágybetegséget.

 A parodontális küret eszköze az ún. küret-kanál.  Ez a vékony eszköz alkalmas rá, hogy a fogorvos benyúljon az ínytasakba és eltávolítsa az ott felgyűlt fogkövet és baktériumokat. Minden fogcsoporthoz különböző formájú küret-kanalak léteznek, hogy a fogorvos minél hatékonyabban tudja elvégezni a küretázst.

 

Fájdalmas-e a kezelés?

A fogorvos helyi érzéstelenítésben végzi, így a kezelés egyáltalán nem fájdalmas. Csak azok mellett a fogak mellett kell alkalmazni az érzéstelenítőt, ahol a küret történik, vagyis ha csak egy fog mellett található ínytasak, akkor egy kis mennyiségű érzéstelenítő közvetlenül az érintett fog mellé. A kezelés után, a zsibbadás elmúltával az íny nem fáj.

 

Mit lehet tenni, ha a küret már nem segíthet?

 Vannak olyan mély ínytasakok, amelyeket már nem lehet a szokásos módon kitisztítani, mert a fogorvos már nem tud elég mélyre nyúlni a küretkanalakkal, illetve nem tudja ellenőrizni, hogy az összes fogkövet és gyulladt ínyszövetet sikerült-e eltávolítani. Ekkor úgynevezett nyitott küretre is lehetőség van; ez azt jelenti, hogy a fogorvos leválasztja az ínyt a gyökerekről, így pontosan látja a kitisztítandó területet. A tisztítás után a fogorvos az ínyt visszazárja, ilyenkor varratokra is szükség van, amik 1 hét után eltávolíthatók.

Ha azonban a fogak körüli íny már túlságosan gyulladt, vagy a fog túlságosan kilazult, akkor a fogorvos a fogat gyakran menthetetlennek ítéli, és a kihúzását javasolhatja. Ez érinthet 1 db fogat, de rosszabb esetben többet is. Ilyenkor az elvesztett fogakat minél előbb pótolni kell!

 

Milyen lehetőségek vannak a fogak pótlására?

Ha valaki rögzített fogpótlást szeretne, akkor két lehetőség van:

  1. Implantátumok beültetése
  2. Fogászati hidak készítése, melyet a saját fogak tartanak.

Ezeken kívül természetesen lehetőség van kivehető fogpótlások készítésére is, akár ideiglenesen, akár végleges pótlásként.

 

Rendelőnk tartós és esztétikus megoldást kínál fogászati problémáira
Dr. Győrfi András - vezető fogszakorvos, mosolytervező specialista

Amennyiben érdeklik Önt a lehetőségek, keressen fel minket egy konzultációra. Minden kérdésére pontos és kielégítő választ adunk és a beszélgetés végén részletes, áttekinthető kezelési tervet kap, így Önt a kezelés során biztosan nem éri meglepetés.

Szeretnék egy konzultációt >>