Bejegyzések

Letört a fogam és nagyon fáj. Menthető még?

Letört a fogam és nagyon fáj. Menthető még?

By: | Tags: , , , , , | Comments: 0 | május 9th, 2020

A fogak különböző okokből törhetnek le. Érhet egy fogat baleset vagyis erős ütés, általában az elülső fogak törnek így el. Más esetben viszont egy szuvasodás miatt meggyengült fog törik el, sőt az is előfordulhat, hogy egy, már előzőleg betömött fog reped el egy keményebb ételre ráharapva.

Az ilyen trauma után, amennyiben élő fogról van szó, az szinte biztosan érzékeny vagy fájdalmas lesz. Ha előzőleg gyökérkezelték ezt a fogat, akkor valószínűleg nem fáj, viszont nagy a kockázata annak, hogy ellátás nélkül tovább törik a maradék foganyag.

 

Mit lehet ilyenkor tenni a letört foggal?

Smile Designers fogorvosi rendelő - Budapest VII. kerületRöviden: sürgősen fel kell keresni a fogorvost. A letört fog a legtöbb esetben menthető, de csak addig, amíg a maradék foganyag túlságosan el nem szuvasodik vagy tovább nem törik az íny alá. A fogak, amíg fogzománc borítja a külsejüket, jól ellenállnak a szuvasodásnak, viszont ha egy fog letörik, akkor a fogzománc alatt található dentin is felszínre kerülhet, ami sajnos nagyon gyorsan szuvasodik. Nem érdemes tehát halogatni a fogorvos meglátogatását.

 

Hogyan fogja kezelni a fogorvos a letört fogat?

A legfontosabb dolog a fájdalom megszüntetése, ez a legtöbb esetben az első kezelés után elmúlik.

A fogorvos érzésteleníti a fogat a kezeléshez, így az egyáltalán nem fáj. Ezután a kezelés attól függ, hogy milyen mélyen tört el a fog, érinti-e az idegkamrát, illetve, hogy a fog élő-e vagy már gyökérkezelt.

Letört fog kezeléseHa egy fog élő, és a törésvonal nem túl mély, akkor a legtöbb esetben a fogat életben tartva, kompozit töméssel vagy keráma pótlással (betét vagy inlay) felépíthető a fog. Ez 1 vagy 2 látogatást igényel a fogorvosnál, attól függően, hogy szükség van-e a fogtechnikus munkájára (mint pl. egy kerámia betét esetén.)

Ha a fog idegkamrája is érintett, akkor van jelentősége annak, hogy a fog gyökérkezelt-e. Ugyanis, ha gyökérkezelt, akkor azonnal el lehet kezdeni a fog helyreállítását, ilyenkor a legtöbb esetben kerámia betétet vagy koronát ajánlunk a fogra. Ha azonban a fog még él, akkor első lépésként el kell végezni a gyökérkezelést, majd ezután következik az előbb említett helyreállítás betéttel vagy koronával.

 

Mi történik egy ínyig letört foggal? Azt már biztosan ki kell húzni?

Meglepő módon, egyáltalán nem biztos, hogy ki kell húzni. Amikor már szinte semmi foganyag nem marad, amire építeni lehet, de a foggyökér még stabil és megtartható, akkor erre építhető egy úgynevezett csapos fog. A fog gyökérkezelése után, a gyökértömés felét eltávolítva a gyökércsatornába ragasztunk egy üvegszál megerősítésű pálcikát (ez az ún. csap), majd ennek a felületét felhasználva felépítjük azt a fogcsonkot, ami majd meg tud tartani egy kerámia koronát.

A Smile Designers fogászati rendelőben minden az összes fent említett kezelést garanciával végezzük. Amennyiben letört a foga és fájdalmai vannak, ne késlekedjen hívni minket vagy kitölteni a visszahívó kérdőívet!