Bejegyzések

Héj vagy korona? Melyiket válasszam?

Héj vagy korona? Melyiket válasszam?

By: | Tags: , | Comments: 0 | november 15th, 2015

Napjainkban nagyon divatos a fogászati héj. Sokan szeretnének olyan csillogó mosolyt, mint a hollywood-i sztárok, vagy csak egyszerűen szeretnék a fogaikat sorba rendeztetni. Azonban kevesen tudják, hogy mi is a különbség egy kerámia héj és egy kerámia korona között. Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket:

 

Kell-e csiszolni a fogból a kerámia héjhoz?

E.Max kerámia héj

Sok ember azért ragaszkodik a héjhoz, mert úgy tudják, a koronához le kell csiszolni a fogat, a héjhoz pedig nem. A koronákhoz valóban körben le szokták csiszolni a fogorvosok, az elcsiszolt foganyag vastagsága általában 1 mm. A kerámia héjhoz csak a fog elülső felszínéből kell elcsiszolni, de ennek vastagsága nagyon hasonló a koronáéhoz, vagyis kb. 1 mm. Léteznek olyan héjak is, pl. az amerikai Lumineers, amikhez a reklám szerint egyáltalán nem kell elcsiszolni a fogból. Azonban ezek csak akkor használhatók, ha a fogak tökéletesen sorban állnak, és a színükön sem kell sokat korrigálni.

 

Akinek a fogait sorba kell rendezni, zárni a fogak közötti rést vagy sokat világosítani a fogak színén, annak a legmodernebb E.Max héjakat ajánljuk. Ezek a 100% kerámia héjak garantáltan tartósak, törésállóak, és nagyon pontosan illeszkednek a fogak felszínére. Esztétikailag a legjobb eredményt ezekkel a héjakkal lehet elérni, mert az E.Max kerámia pontosan utánozza az igazi fogak optikai tulajdonságait. Tehát aki természetes, de mégis feltűnően szép mosolyról álmodik, annak csakis ezt a technikát ajánljuk.

 

 

Kell-e gyökérkezelni azt a fogat, amelyikre héj vagy korona kerül?

A fogászati korona azért elrettentő sokak számára, mert úgy tudják, azt a fogat mindenképpen gyökérkezelni kell, amelyikre korona kerül. Ez azonban nem igaz. A Smile Designers fogászati klinika a koronázandó fogak 95-98%-át életben hagyja és fogorvosaink gyökérkezelés nélkül helyezik a koronákat a fogakra. De nem veszélyes ez? Nem fognak ezek a fogak később elhalni? Nem, mivel pontosan csak annyit csiszolunk el a fogakból, mint amennyi feltétlenül szükséges, ez azonban nem veszélyezteti a fog életben maradását. Éves ellenőrzéseinken a pácienseink fogai évről-évre élőnek bizonyulnak a koronák alatt.

A kerámia héjak felhelyezéséhez ugyanúgy életben hagyjuk a fogakat. Gyökérkezelt fogra nem is ajánlunk héjat helyezni, helyette inkább fogászati koronát javasolunk.

 

Mikor ajánlja a fogorvos a héjat és mikor a koronát?

Ha valaki a fogászati héj és korona közötti választáson gondolkodik, akkor egyértelmű, hogy szép mosolyt szeretne. A héjakat akkor ajánljuk, ha az elülső fogak még viszonylag jó állapotban vannak (nem gyökérkezeltek, nincsenek óriási tömések a fogban), és többé-kevésbé sorban állnak. Ha a fogak pozícióján nagyobbat kell korrigálni, akkor már a koronákat érdemes választani.

Rossz állapotban lévő, esetleg gyökérkezelt, csapozott fogakra mindenképpen koronát szoktunk ajánlani. Ha valaki szorítja vagy csikorgatja a fogait, akkor szemfogakra szintén koronát teszünk, hiszen a csikorgatás ezeket a fogakat terheli meg a legjobban, és egy korona tartósabb megoldás ilyen esetben.

Fel szokott merülni az a kérdés is, hogy régi koronára lehet-e héjat ragasztani. A válasz sajnos az, hogy nem lehet. Héjat csakis saját foganyagra lehet ragasztani.

Jó hír azonban, hogy az E.Max koronák és héjak kombinálhatók, mert ugyanabból a kerámia alapanyagból készülnek. Vagyis, ha valakinek már 1-2 foga gyökérkezelt az elülső fogak vagy esetleg még fém csap is van benne, ettől még nem kell lemondania a csillogó hollywood-i mosolyról; hiszen az ép fogakra héj készíthető, a gyökérkezelt fogakra pedig korona – és senki nem fogja látni a különbséget!

 

Melyik a tartósabb megoldás? A héj vagy a korona?

A koronák és héjak sok tekintetben hasonlóan tartósak. Például egyik sem színeződik el, és az E.Max-ból készült fogakkal bármit lehet enni korlátozás nélkül – csakúgy, mint az eredeti fogakkal.

A héjak azonban kisebb felületen kapaszkodnak a fogon, mint a koronák, így aztán – elméletileg – nagyobb az esélye, hogy egy héj leesik a fogról, mint hogy egy koronával történik ugyanez. Valójában azonban nem kell ettől tartani: a Smile Designers fogászati klinikán a legspeciálisabb héjragasztót használjuk a kerámia héjak rögzítésére.

A héjak és koronák tisztítására és ápolására hasonlóan az igazi fogakéhoz fogkrémet, fogkefét és fogselymet ajánlanak a fogorvosok.

 

Rendelőnk tartós és esztétikus megoldást kínál fogászati problémáira
Dr. Győrfi András - vezető fogszakorvos, mosolytervező specialista

Amennyiben érdeklik Önt a lehetőségek, keressen fel minket egy konzultációra. Minden kérdésére pontos és kielégítő választ adunk és a beszélgetés végén részletes, áttekinthető kezelési tervet kap, így Önt a kezelés során biztosan nem éri meglepetés.

Szeretnék egy konzultációt >>