Bejegyzések

Minden fogam hiányzik – hány implantátumra van szükségem?

Minden fogam hiányzik – hány implantátumra van szükségem?

By: | Tags: | Comments: 0 | január 3rd, 2015

Ha valakinek súlyos fogágybetegség vagy szuvasodás miatt el kell távolítani az összes fogát, nyilvánvalóan szeretné helyreállíttatni az eredeti állapotot. Egy teljes kivehető fogsorral is megoldható a fogak pótlása, de rögzítés nélkül a protézisek gyakran lötyögnek, mozognak a szájban. Idővel (ami akár egy-két év is lehet) a hiányzó fogak helyén felszívódik a csont. A kivehető fogsorok nagy hátránya, hogy ezt a folyamatot felgyorsítják. Tehát annak, aki implantátumot szeretne, nem szabad túl sokáig halogatni a fogbeültetést, ugyanis ha nincs elég csont az implantáláshoz, akkor vagy csontot kell pótolni vagy nem lehet fix pótlást készíteni. Teljes kivehető fogsort csak ideiglenes megoldásként ajánlott hordani.

 

Implantátumos körhíd: amivel újra sztékbe lehet harapni… vagy akár egy zöld almába

Implantátumos körhídAkinek az összes foga hiányzik, a legkényelmesebb és az igazi fogakra leginkább hasonlító megoldást a teljesen fix fogpótlás biztosítja. Ez a teljes híd (körhíd), amely 8 implantátumon rögzül. Erre a 8 implantátumra 12-14 fogból álló hidat tudunk rögzíteni, ami a legtöbbször egy darabból áll, de különálló fogak látszatát kelti. Amikor a konzultációkon 8 implantátumról beszélünk, pácienseink ezt a 2 kérdést szokták feltenni:

  1. Miért van szükség 8 implantátumra? 6 nem elég? Esetleg 4?

Gyakran találkozunk 6 implantátumra rögzített híddal. Ez orvosilag egy teljesen elfogadott megoldás. Ugyanakkor a tervezéskor figyelembe kell venni, hogy a hátsó implantátumokra sokkal, akár 2-3x nagyobb terhelés jut, hiszen az örlőfogakon rágunk. Ha csak 6 implantátumot használunk, az elülső fogakat 4 implantátum tartja, a hátsókat pedig csak 2. Kellemetlenséget okozhat, ha a 6 implantátumból 1 nem épül be (aminek nagyon kicsi az esélye, mindössze 1-2%, de néha előfordul). Ilyenkor már csak 5 implantátumra lehetne építkezni, ami egyszerűen nem elég egy fix pótláshoz. Tehát a 8 implantátum egyfajta „biztonsági megoldást” is jelent az ilyen kellemetlen meglepetések elkerülésére.

all on 4 fogpótlásA 4 implantátumos, úgynevezett All-on-4 megoldást azokban az esetekben alkalmazzuk, amikor a hátsó fogak területén egyáltalán nincs elég csont implantátum beültetésére, és nem is pótolható. Ehhez speciális módon, 45 fokos szögben megdöntve kell behelyezni az oldalsó implantátumokat, amihez implantációs vezetősablon szükséges. Végső soron, ez a megoldás közel annyiba kerül, mint a 8 implantátumos híd, tehát nem érdemes all-on-4-t kérni, csak azért, hogy spóroljunk az implantátumok számán.

  1. Nem lehet az összes hiányzó fogat implantátummal pótolni, hogy különálló fogaim legyenek a kezelés végén?

Természetesen elképzelhető az az eset, hogy minden foggyökér helyére implantátum kerül. Erre azonban csak nagyon ritkán lenne lehetőség, mert ehhez az szükséges, hogy a páciens csontja az összes fog helyén megfelelő legyen a beültetésre. És ha ez nem lenne akadály, az implantátumos fogakat akkor is érdemes legalább kettesével összekapcsolni, stabilitási szempontok miatt.

 

Egy kényelmes és költségkímélő megoldás: kivehető protézis implantátumokon rögzítve

4 implantátum + stég + kivehető fogsorHa a 8 implantátum beültetése valamilyen oknál fogva nem lehetséges (csonthiány vagy anyagi okok miatt), ilyen esetekben ideális megoldás lehet a 4 implantátumon és a stégen rögzített fogsor. Könnyen megszokható, esztétikus és kényelmes fogpótlás. Kivenni csak az esti tisztításhoz kell, ezután éjszakára visszahelyezhető. Előnye pont az, hogy könnyű tisztítani. Akinek az összes foga hiányzik, és régóta hord kivehető fogsort, hatalmas javulást eredményez az életminőségében. Gyakori kérdések az implantátumos kivehető fogsorokról:

  1. Nem fog lötyögni vagy kiesni a számból?

A fogsor egy speciálisan elkészített stégre ül rá, ezen kívül nyomógombok is szilárdan helyben tartják. Mivel kivehető fogsorról van szó, ezért minimális mozgás normálisnak tekinthető rágás közben, elmozdulni vagy kiesni azonban bizonyosan nem fog.

  1. 2 implantátum + lokátor + kivehető fogsorVan ennek a fogsornak szájpadlása?

Jó hír, hogy a felső fogsor nagyrészt a stégre támaszkodik, így a szájpadlást nem takarja a protézis.

  1. Hallottam 2-3 implantátumon rögzülő fogsorról is. Mikor ajánlott ilyet készíttetni?

Ha az összes fog hiányzik, és a páciens régen hord teljes kivehető fogsort, előfordul, hogy a csontja annyira leépül, hogy már csak 2-3 implantátumot lehet beültetni. Ezekre stég már nem készíthető, helyette az úgynevezett lokátoros rögzítést választjuk.

 

Rendelőnk tartós és esztétikus megoldást kínál fogászati problémáira
Dr. Győrfi András - vezető fogszakorvos, mosolytervező specialista

Amennyiben érdeklik Önt a lehetőségek, keressen fel minket egy konzultációra. Minden kérdésére pontos és kielégítő választ adunk és a beszélgetés végén részletes, áttekinthető kezelési tervet kap, így Önt a kezelés során biztosan nem éri meglepetés.

Szeretnék egy konzultációt >>