Bejegyzések

Még nem teleportáljuk haza a pácienseket a beavatkozások után…

By: | Tags: | Comments: 0 | december 7th, 2021

…de rendelőnk a digitális világ eszközeit már használja!

Talán furcsának hallatszik elsőre a „fogászat” és „digitális” egy mondatban, de tény, hogy a jövő fogászata a digitális világ vívmányaira épül. 

Az elmúlt pár évtizedben olyan új technológiák jelentek meg az okostelefonoktól kezdve az önvezető autókig, amelyek a mindennapi életünket is befolyásolták, mondhatni a digitális forradalom gyökeresen megváltoztatta életmódunkat. Ezek a fejlesztések természetesen az egészségügyre is hatással vannak, és nem kivétel ez alól a fogászat sem! Mi a Smile Designersnél igyekszünk lépést tartani mindezekkel, hogy pácienseink számára a legprofesszionálisabb szolgáltatást nyújthassuk.

Milyen a digitális fogászat?

Célja, hogy a fogászati kezelések  hatékonyak és pontosak legyenek, és mindez ne csak szlogen legyen, miközben kiszámítható eredményeket biztosítsanak. Olyan fogászati technológiák vagy eszközök használatát jelenti, amelyek digitálisak vagy számítógép által vezéreltek, szemben a kizárólag elektromos vagy mechanikus eszközök használatával. A képalkotás, a gyártás és a szoftverintegráció terén elért technológiai áttörések ugyan nem végzik el a fogorvosok munkáját,  de nagyban segítik azt, hogy a lehető legjobb ellátást nyújthassák, mindezt a legkényelmesebb körülmények között. A digitális átalakulást már nem lehet megállítani, a hagyományos módszereket fokozatosan felváltják a folyamatosan, gyorsan fejlődő, minimálisan invazív technikák.

Hogyan változtatja meg a digitalizálás a fogászati ellátást?

Precíz eredmények

A digitális fogászat csökkenti az emberi tényezők okozta hibákat és bizonytalanságokat, nagyobb pontosságot biztosítva a munkafolyamatok minden szakaszában. Már a mosoly tervezésénel egy hatékony szoftver támogatja fogorvosaink munkáját.

Boldog páciensek

Akinek vettek valaha szilikonos anyaggal lenyomatot – bizonyára pontosan emlékszik az “orron át lélegezzen” felszólításra, és a színes anyag tükör előtti lekapargatására –  ez is kiváltható már érintkezés nélküli gyors szkenneléssel. Apróságnak tűnik, de ez is a kényelmet és időhatékonyságot szolgálja: a páciensek bejelentkezhetnek online – vagy kérhetnek online felületen visszahívást.  Azok a betegek, akik még soha nem jártak fogorvosnál, talán nem ismerik fel közvetlenül a diagnózis és a kezelés digitális elemeit, de tudják, hogy az általános élmény hatékonyabb, gördülékenyebb és kényelmesebb.

Idő-és költségcsökkentés

A koronák, héjak, betétek is gyorsabban elkészülnek, és sokkal precízebbek is, mint a hagyományos úton készülők, hiszen a kommunikáció is villámgyors páciens-orvos-technikus között. Tervezhetővé válik a mosoly, hiszen akár az arcot is be tudjuk szkennelni a fogsor mellett; ha tervezhető a mosoly, akkor a páciens biztosan olyan fogakat kap, mint amilyeneket vár, hiszen azokat látványterven előre megnézheti, sőt, 3D nyomtatóval ki is lehet nyomtatni a tervezetet.

Hatékonyabb kommunikáció

A digitális megoldások megkönnyítik a betegek számára a kezelési eredmények vizualizálását, így jobban tudnak kommunikálni, ha maguk előtt látják az eredményeket, egy kezelési terv is szemléletesebb, ha digitálisan bemutatható. A digitális technológiák a klinikák és a laboratóriumok közötti munkafolyamatokat is leegyszerűsítik, és a konkrét esettől függően szabadságot biztosít a gyorsaság, a könnyebb használat vagy a költségek optimalizálására.