Bejegyzések

Fogszabályozás felnőttkorban: igen vagy nem?

By: | Tags: | Comments: 0 | március 30th, 2022

Nemcsak a tinédzserek vágynak a tökéletes mosolyra, felnőttként sem késő még belevágni a kezelésbe!

Bár már gyermekkorban elkezdődhet a fogak pozíciójának helyreállítása ideális esetben, de későbbi életkorban is látványos eredményeket lehet elérni. Sokan felnőttként nincsenek kibékülve szabálytalan, torlódott vagy éppen réses fogaikkal, és ahogy a felnőtt fogszabályozás egyre természetesebbé válik, a páciensek egyre magabiztosabban vállalják nem tetsző adottságaik kiigazítását. Az eljárások, mint pl. a Straumann ClearCorrect fogszabályozó rendszer olyan korrekciós lehetőséget kínálnak, amely a kívülállók számára szinte észrevehetetlen.

Hol vannak már azok az idők, amikor a fogszabályozás stigma volt a fiatalabbak körében, rég elfelejtettük már a “bádogvigyor”, vagy a “vasfog”-féle sértéseket, a fogszabályozót ma már sok tini szinte ékszerként, büszkén viseli.
De mi a helyzet az idősebb testvéreikkel, szüleikkel vagy nagyszüleikkel? A felnőtt fogszabályozás is egyre népszerűbb:
30 évvel ezelőtt a fogszabályozó kezelésen átesett páciensek körülbelül 1%-a volt felnőtt. Ma ez az arány egyes klinikákon közelebb van az 50%-hoz! De vajon mi az oka annak, hogy a felnőttek az életük későbbi szakaszában fordulnak a fogszabályozás felé?

A fogszabályozás egyértelműen a száj egészségét szolgálja
A torlódott tasakot képeznek az ételeknek és a baktériumoknak, ami számos betegséghez vezet: rossz lehelettől kezdve, fogszuvasodáson át egészen a szívbetegségekig! A helyesen beállított fogakat könnyebb tisztán tartani, megelőzve ezzel ezeket a problémákat. A fogak ilyen módon történő ápolása segíthet abban, hogy sokáig megőrizhessük saját fogainkat, csökkentve az invazív fogászati beavatkozások vagy a műfogsor szükségességének esélyét.

Személyre szabott fogszabályozás
Számos fogszabályozási lehetőség már áll rendelkezésre: as rögzített fogszabályozók között is egyre több a modern, lágy erőkkel dolgozó készülék, amelyek kíméletesebb fogmozgatások mellett gyorsabb eredményt képesek elérni. Ezek amellett, hogy hatékonyabbak, jóval esztétikusabbak is lehetnek, hiszen a fogra rögzülő tappancsok (bracketek) akár fogszínű, fehér kerámiából is készülhetnek, a fém ívet pedig szintén fehér bevonattal tudjuk elrejteni, így gyakorlatilag semmilyen fémszínű elem nem látszik páciensünk szájában.
A rögzített fogszabályzó egyik alternatívája lehet például a Straumann ClearCorrect egy átlátszó sínes, kivehető fogszabályzó. Itt még inkább tervezhető, előre látható a kezelési idő, hiszen digitális munkafolyamattal készülnek el a tervek és maga a fogszabályzó (helyesebben: fogszabályzók sorozata) is. Esztétikailag is ez a változat a legkedvezőbb, hiszen szájba helyezve alig látszik.

 

A fogszabályzó megkönnyítheti az egyéb fogászati beavatkozásokat
Az utóbbi években gyakoribbá vált a fogszabályozó használata egy többlépcsős kezelési terv részeként is. Előfordulhat, hogy egy fog bepótlására szoruló páciens számára nincs elegendő hely a műfog kialakítására. A fogszabályozó segítségével, a fogak helyzetének finomhangolásával elkerülhető egy sor invazív kezelés vagy műtét.
Ha valaki tökéletes mosolyt szeretne, de fogai torlódottak és kopottak is, esetleg el vannak színeződve, először a fogai fogszabályozásával, majd fogfehérítéssel, esetleg kerámia héjakkal tudjuk megvalósítani álmai mosolyát. Ennek előnye az, hogy a kerámia héjakhoz valóban elegendő a lehető legvékonyabb saját foganyag eltávolítása, míg fogszabályozás nélkül nagyobb a feláldozandó foganyag mennyisége.
Emellett a fogszabályzó korrigálhatja a rossz fogazati záródást (harapást). A nem megfelelő harapás okozta felesleges nyomás fejfájáshoz, az állkapocs rendellenes helyzetéhez, állkapocsizületi fájdalmakhoz és a fogak idő előtti kopásához vezethet.

A válaszunk tehát a felnőttkori fogszabályozás kérdésére egyértelműen igen! Ha szeretnéd megtudni, milyen lenne a hozzád leginkább illő mosoly, kérj időpontot konzultációra!