Bejegyzések

A helyes fogmosás – lehetetlen küldetés?

A helyes fogmosás – lehetetlen küldetés? (Videóval)

By: | Tags: | Comments: 0 | január 2nd, 2015

Ez a bejegyzés azoknak szól, akik ragaszkodnak a hagyományos fogkeféhez, és valamilyen indokkal elutasítják az elektromosat.

A helyes fogmosásról ezek csak az unásig ismert tények:

  • 2-5 percig tart;
  • lehetőleg minden étkezés után kell;
  • az esti fogmosás a legfontosabb;
  • a fogkefét 3 havonta cserélni kell stb.

 

De fogadni mernék, hogy a fogorvosi rendelő falán előforduló, homályosan értelmezhető ábrákat leszámítva még nem mutatta be soha senki, hogy mi a fogmosás kivitelezésének helyes technikája hagyományos fogkefével. Legfőbb ideje, hogy ezt most bepótoljuk. Az alábbi videón egy helytelen és több helyes fogmosási technika kerül bemutatásra. A legtöbbeknek a „módosított Bass” technika ajánlott, fogszabályzót viselőknek és súlyos fogágybetegeknek a „Charters” technika. Gyerekeknek kezdő technikaként a „Fones” módszer is elegendő, ugyanis, mint rögtön kiderül, helyesen fogat mosni szinte lehetetlen küldetés.

Nem kell pánikba esni, nem mehet minden egyből! Inkább elemezzük ki, mit láttunk a videón (és azt is, hogy mit nem):

1. Az emberek hajlamosak a kényelmes, „horizontális” technikával fogat mosni, amivel csak ide-oda kenegetik a lepedéket a fogakon. (Nyilván a fogkrém valamennyit felold belőle, de lényegében mégiscsak maszatolás.) Hosszú távon ráadásul ínyvisszahúzódást is okozhat, fogkefe-típustól és akár még a fogkrém minőségétől is függően. Kemény sörtéjű vagy elhasznált fogkefével és abrazív szemcséket tartalmazó fogkrémmel meglepő pusztítást lehet véghezvinni ezzel a technikával.

2. Több módszert láttunk a fogak oldalsó felszínének megtisztítására, pontosabban a fognyaki területre fókuszálva. Ugyanis ez a kritikus terület, mert a fog többi felszíne többé-kevésbé öntisztuló (kevés a tapadófelület a lepedék kialakulásához). Viszont a fognyak a plakk kialakulásának elsődleges zónája, és ezt mossuk meg fogmosás közben a legkevésbé. Pedig, ha itt lepedék marad, az egyenes út az ínygyulladás kialakulásához.

3. A rágófelszín tisztításához megfelelő a horizontális technika.

4. A videó nem mutatja be az összes fogfelszín tisztítását, de mi azért ne felejtsük ki a fogak hátsó felszínét, valamint a fogköztisztítást sem! A fogselyemről egy későbbi bejegyzésben majd még szót ejtek.

5. Akiknek hídjuk, vagy implantátumos foguk van, az szintén külön téma, ezeket nem elég fogkefével megmosni (ki kell egészíteni superfloss-szal, interdentális kefével és szájzuhannyal).

A konklúzió: az elektromos fogkefét feltétlenül ajánlom szinte mindenkinek. A fognyak tisztításának fent látott nehézségeit szinte teljesen leveszi az ember válláról (feltéve, hogy a sörték érintik a fognyakat és egy kissé az ínyt is meg kell masszírozni.)

UPDATE!

A 2015-ös CES-en bejelentették a világ első okos fogkeféjét, ami abban az értelemben  hagyományos ugyan, hogy a fogkefe feje nem magától mozog, de abban már nem, hogy minden mozgást nyomon követ, regisztrál… és a mobiltelefonos applikáció jelzi, ha valamelyik fogfelszíneket kihagytuk volna. Fogat mosni még soha nem volt ennyire egyszerű!

 

Rendelőnk tartós és esztétikus megoldást kínál fogászati problémáira
Dr. Győrfi András - vezető fogszakorvos, mosolytervező specialista

Amennyiben érdeklik Önt a lehetőségek, keressen fel minket egy konzultációra. Minden kérdésére pontos és kielégítő választ adunk és a beszélgetés végén részletes, áttekinthető kezelési tervet kap, így Önt a kezelés során biztosan nem éri meglepetés.

Szeretnék egy konzultációt >>