Bejegyzések

Gyökérkezelt a fogam, mégis fáj. Miért?

Gyökérkezelt a fogam, mégis fáj. Miért?

By: | Tags: , | Comments: 0 | április 19th, 2020

Gyökérkezelt a fogam, mégis fáj. Ez normális?

Nem. Átmenetileg talán, de hosszútávon semmiképpen. Hadd fejtsem ki!

A kérdés megválaszolásához szükségesnek érzem tisztázni, hogy mit is csinálunk egészen pontosan gyökérkezeléskor. A fogorvos ugyanis nem szó szerint a foggyökeret kezeli, hanem a fog belsejében található üregeket (idegkamrát és idegcsatornákat) igyekszik kitisztítani mechanikus és kémiai módszerekkel. Magyarul gyökérkezelő tűkkel és fertőtlenítő oldatokkal.

 

Miért van erre szükség?

Az esetek döntő többségében azért, mert fogszuvasodás miatt befertőződik, begyullad majd elhal a fogbélben található ún. pulpaszövet (amit idegek és vérerek alkotnak). De gyakran előfodul az is, hogy egy már betömött fogat ér utol ez a sors, ez már kevéssé érthető, hiszen a páciens úgy érzi, ő mindent megtett azért, hogy ne legyen lyukas foga, és mégis így járt. Ezekben az esetekben több tényezőre is visszavezethető a fogbél elhalásának oka. Például a szuvasodás már eleve olyan mélyre terjedt a fogban, hogy a frissen elkészült fogtömés és az idegkamra között már egészen kevés ép foganyag maradt, és – mivel a pulpaszövet sajnos egy ilyen érzékeny valami – a fog annak ellenére hajlamos belehalni a fogtömésbe, hogy elvileg jól ki lett tisztítva.

 

Rendben van, a doki gyökérkezelte a fogamat. 8-szor voltam gyökérkezelésen, kaptam próbatömést, utána betömte, és most majd meghalok. Miért van ez?

Röviden összefoglalva: mert a gyökérkezelés valószínűleg nem sikerült jól. Ez az a válasz, amit egy fogorvos nem szívesen mond annak a páciensnek, aki éppen egy másik fogorvostól érkezik. Ugyanis ott valami nem volt rendben, a páciens érzi a leginkább, hiszen még mindig fáj a foga.

Gyökérkezelés

A gyökérkezelés lényege, hogy a fog összes fellelhető gyökércsatornáját megtisztítsuk az elhalt szövetektől, és az azon szaporodó baktériumoktól. Képzeljük el, hogy ezek a gyökércssatornák kezdetben nem vastagabbak, mint egy varrótű hegye! Ráadásul ennek a csatornának a fala tele van lyukakkal és mellékjáratokkal, amik szintén hemzsegnek a baktériumoktól. Hogy lehet egy ilyen vékony és bonyolult csatornát kitisztítani? Hát sehogy! Ezért a fogorvosnak ezt a szabad szemmel nem, vagy alig látható üreget először fel kell tágítania. Ehhez használja a félelmetesen hangzó, ún. gyökértűket. További előny ennél a lépésnél, hogy a csatorna átfertőződött falát is eltávolítja. Közben folyamatosan megtörténik a fertőtlenítés különböző átöblítő oldatokkal, végül a csatona kiszárítása majd hermetikus, kompakt, gyökércsúcsig érő lezárása. Ez az ún. gyökértömés. Kihagytam valamit? Ja igen!

Az ideiglenes, „gyógyszeres” tömés… nos, arra az esetek döntő többségében semmi szükség nincs, sőt sajnos csak megbonyolítja az életünket. Ez ugyanis egy kálciumhidroxid tartalmú paszta, amit lúgos kémhatásából eredő baktériumölő tulajdonsága miatt raknak a gyökércsatornába köztes lépésként. Ezzel csak az a gond, hogy a végleges gyökértömés előtt maradéktalanul el is kell tudni távolítani.

 

Szóval, miért fáj a fog gyökérkezelés után?

Nos, akkor már jó eséllyel nem az ideg fáj, hiszen azt jó eséllyel eltávolította a fogorvos. Inkább arról van szó, hogy a fenti komplex lépésekből egy vagy több nem sikerült tökéletesen:

  1. Nem sikerült feltárni az összes gyökércsatornát.
  2. A tisztítás (mechanikai vagy kémiai) nem csökkentette megfelelő mértékben a csatornában lévő baktériumokat.
  3. A gyökértömés nem zárja le teljes hosszában a gyökércsatornát. (És ez teret ad az esetlegesen csatornában túlélő baktériumok túléléséhez)
  4. A páciens immunitása is sokszor szükséges az elkészült gyökértömés „elviseléséhez”. Ezért aztán sok olyan gyökérkezelés is lehet végső soron „sikeres”, ami közel sem volt tökéletes kivitelezésű.

Ennek folyományaként az el nem ölt baktériumok a gyökércsatona végén a csontszövetbe jutva a foggyökér körül folytatják áldatlan tevékenységüket, gyulladást keltenek, a bakteriális bomlástermékek, gázok, genny pedig egyre jobban feszítik a fogat.

Természetesen mindig vannak kivételek, egy gyökérkezelt fog akkor is lehet panaszos, ha a gyökérkezelés tökéletesen sikerült. Ilyenkor gondolhatunk a fog elrepedésére, vagy a fogra elkészült pótlás (tömés vagy korona) hibájára is.

A Smile Designers fogászati rendelőben minden ilyen típusú problémát feltárunk és diagnosztizálunk. A gyökérkezeléseket garanciával, teljes érzéstelenítés mellett, gépi eszközökkel, a csatorna hosszát elektronikusan bemérve végezzük. Ha a fentiekhez hasonló problémája adódott, és szeretne pontot tenni a kezelés végére, kérjen időpontot konzultációra!