Bejegyzések

5 gyakori kérdés a koronákról, amit a fogorvosnak nem mer feltenni

5 gyakori kérdés a koronákról, amit a fogorvosnak nem mer feltenni

By: | Tags: | Comments: 0 | január 2nd, 2015

1. Miért kell koronát tenni a fogra? Nem jobb egy héj?

kerámia koronákKoronát több dolog miatt szokott ajánlani a fogorvos a fogra. Leggyakrabban azért, mert a letört vagy csak túl nagy tömést tartalmazó fogak felépíthetők, rekonstruálhatók vele. Így a fog élettartama meghosszabbítható, mert a korona „megvédi” a fogat a további letöredezéstől.

Esztétikai okból is szoktak koronát tenni az elülső fogakra, ilyenkor felmerül a kérdés, hogy nem jobb-e héjat választani a korona helyett. A különbség a héj és a korona között, hogy a héj nem takarja be az egész fogat, csak a ¾-ét – a fog hátsó felszínét nem kell hozzá lecsiszolni. A koronához viszont a fog teljes felszínéből el kell csiszolni valamennyit, kb. 1 mm-t. Ha a fogban nagy tömések vannak, akkor sokszor mégis jobb választás egy korona, ugyanis a héj nem tapad meg túl jól a tömések felszínén, csakis az egészséges fogfelszínen. Tehát, ha azt szeretnénk, hogy az eredmény tartós legyen, néha koronát kell választani héj helyett.

 

2. Igaz az, hogy egy gyökérkezelt fogra mindig korona kell?

Nem igaz. Jó minőségű fogászati tömőanyaggal (kompozittal) ma már nagy mértékű foghiányok is biztonságosan és tartósan kipótolhatók. Azonban egy elülső fog tömőanyaggal való felépítése nem mindig hozza a várt „láthatatlan” esztétikai eredményt, főleg, ha a fog előzőleg már elszíneződött, elszürkült. Ilyenkor inkább megfontolandó egy korona készítése. Hátsó gyökérkezelt fogakba (örlőfogakba) gyakran javasolnak a fogorvosok inlay-t (betétet) vagy koronát a tömések helyett – ez azért van így, mert ha az örlőfog egyik vagy több rágócsücske meggyengült a sok foganyagvesztés miatt, egy inlay vagy korona hosszútávon megvédi a fogat a további letöredezéstől.

Ma már a fogorvosok sokkal inkább törekednek a saját foganyag megőrzésére, mint pár évtizede. Az orvosi technológia a fogorvoslásban is hihetetlen fejlődésen ment át, a mai fogszínű tömőanyagokkal sok olyan foghiányt képesek vagyunk kijavítani, amire régen az amalgám nem adott lehetőséget. Hogy mikor melyik megoldást javasolja a fogorvos (tömés / korona / betét), az sok tényező függvénye. Például egy hatalmas rágóizmokkal rendelkező, „erősen rágó” vagy éjszakánként csikorgató férfinak biztosan sokkal inkább koronát vagy inlayt javasolnék egy gyökérkezelt rágófogára, mint egy egyszerű tömést – amit hasonló esetben elkészítenék egy vékonyabb testalkatú hölgynek, (akinek a fogain nem mutatkoznak az erős használatbavétel jelei).

 

3. Ha koronám lesz, akkor „szürke csík” is lesz az ínynél?

fém kerámia koronaNem. Sokan félnek attól, hogy ha koronát kapnak, akkor a koronának a széle szürke vonalként jelenik meg az íny fölött. Először is tudni kell, hogy a szürke csík csak bizonyos típusú fémkerámia koronáknál jelenik meg, akkor, ha a korona szélét nem takarja az íny. Ez lehet azért, mert visszahúzódott az íny a koronáról, vagy mert így készítette el a fogorvos. Mi, a Smile Designers fogorvosai ezt hibának tartjuk, mert hiába tartós egy korona, ha nem szép – az, aki kapja, bizonyosan nem lesz elégedett vele.

A szürke vonal megjelenése ellen több módon is lehet védekezni:

  • Olyan koronák készítésével, ami mellett az íny egészséges marad. Így nem jelenik meg az íny-visszahúzódás, és még a fémkerámia koronáknál sem kell félni a szürke csíktól.
  • Fémmentes koronákkal: ilyenek a cirkon koronák vagy a préskerámia koronák. Ezek mindegyike magas esztétikájú végeredményt ad, és még ínyvisszahúzódás esetén sem látható szürke vonal, ugyanis ezek a koronák nem tartalmaznak fémvázat.
  • Fémkerámia koronák esetén is van megoldás, ezt úgy hívják, hogy kerámia váll. Kerámiával takarjuk a fémvázat, így szintén nem látszik ki a fém, ha idővel visszahúzódna az íny.

 

4. Mennyire tartós a korona?

A koronák alapvetően nagyon tartósak, ha pontos lenyomat készül a fogakról, és a fogtechnikus is jó anyagokból, megbízhatóan dolgozik. A leghagyományosabb technológia a fémkerámia koronáké, így ezzel kapcsolatban van a legtöbb tapasztalat. A cirkon-koronákat kb. 10-15 éve készítik nagy számban a fogorvosok. Ezek kezdetben törékenyek voltak, mára viszont bátran ajánlható mindenkinek, aki természetesebb eredményt szeretne, de nem akar lemondani a tartósságról sem. A préskerámia koronák még fiatalabbak, viszont ez a technológia fejlődik most a leggyorsabban, mivel az összes típusú korona közül ez az anyag adja a legszebb, legtermészetesebb eredményeket. Törésszilárdságuk rendkívül magas, így csak extrém ritkán törnek el.

A rossz szájhigiénia viszont veszélyezteti a koronákat, jobban mondva, a korona alatti fogat. Ha valaki nem mos fogat, akkor a baktériumok előbb-utóbb utat találnak a korona és a fog közötti vékony ragasztási vonalon, és a fog elszuvasodhat a korona alatt. Tehát a korona tartóssága inkább attól függ, hogy kinek milyen a szájhigiéniája!

 

5. Hány nap alatt készül el? Addig nem lesz fogam?

Az, hogy milyen gyorsan készül el, az attól függ, hogy hány koronára van szükség, és hogy a páciens melyik típust választja. A fémkerámia és a cirkonkoronák egyformán gyorsan, akár 5 nap alatt elkészülhetnek a Smile Designers-nél. Ha préskerámia koronákról van szó, azok időigényesebbek, de 4-6 darab szintén elkészülhet 5 nap alatt. Így 1 hét lefolyása bárkinek lehet ragyogó, megújult mosolya.

Természetesen a kezelés ideje alatt ideiglenes koronákat helyezünk a lecsiszolt fogakra, így azok nem érzékenyek, és esztétikailag is megfelelőek (fehér műanyagból készülnek rögtön az 1. kezelés után).

 

Rendelőnk tartós és esztétikus megoldást kínál fogászati problémáira
Dr. Győrfi András - vezető fogszakorvos, mosolytervező specialista

Amennyiben érdeklik Önt a lehetőségek, keressen fel minket egy konzultációra. Minden kérdésére pontos és kielégítő választ adunk és a beszélgetés végén részletes, áttekinthető kezelési tervet kap, így Önt a kezelés során biztosan nem éri meglepetés.

Szeretnék egy konzultációt >>