Bejegyzések

Mi a különbség a fogászati implantátumok között?

Mi a különbség a fogászati implantátumok között?

By: | Tags: | Comments: 0 | március 26th, 2015

A fogászati implantátum egy titánium csavar, amely az elvesztett fog gyökerét pótolja. Miután ez összenő a saját csonttal, porcelán korona, híd, fix protézis vagy kivehető fogsor építhető rá. Ha nem csak egy fogorvostól kérünk kezelési tervet a fogászati implantátumra, jó esély van rá, hogy különböző márkájú implantátumokra kapunk árajánlatot. Az is előfordulhat, hogy a tervben nem tüntetik fel az implantátum márkáját. De lényeges ez? Mégis mi a különbség a különböző implantátumok között? Nem ugyanolyan jó egy olcsóbb implantátum?

 

Jó implantátumok ismert gyártóktól – mert az egészség a legfontosabb

Fémkerámia koronák és hidak implantátumokonVilágszerte 10-15 nagyvállalat és 200 kisebb gyártó állít elő fogászati implantátumokat. Szinte minden európai országnak van saját márkája – Magyarországnak is. Ezek között akár 4-5-szörös is lehet a különbség csak az anyagköltséget illetően, nem is beszélve a kiegészítő termékekről (csavarok, felépítmények, a protézisek elemei).

A fogászati implantátumok szinte kizárólag titániumból készülnek az összes gyártónál, a különbség tehát nem ebben rejlik. Viszont nagy eltérés van az implantátumok alakja, felületi megmunkálása között. Egy nagyobb implantátum gyártó többféle típusú implantátum-csavart is kínál a fogorvosoknak, hogy kiválaszthassák az adott páciens csontjához a legmegfelelőbbet. Olyan implantátum ugyanis nincs, ami mindenhová ugyanolyan jó.

A nagy gyártók ma már megengedhetik maguknak azt, hogy implantátumaikra hosszútávú, akár életreszóló garanciát adjanak – amit a fogorvos tovább tud adni a páciens felé. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy az implantátumcsavar károsodása vagy kiesése esetén nem kell újra kifizetni az implantátumot, mert a gyártó ad helyette egy frisset, ingyenesen. Hogy miért tudják ezt megtenni? Mert olyan magas az implantátumaik sikerességi aránya (több, mint 97%), hogy a garanciális esetek száma elenyésző. Ugyanezt a kisebb gyártók nem tudják felajánlani (legfeljebb a fogorvos).

A Smile Designers fogászati klinikán gondosan választottuk ki azokat az implantátumokat, amiket beültetünk pácienseink állcsontjába. Kizárólag jól ismert gyártók márkáit használjuk, ezek az izráeli Alpha-Bio és a svéd Nobel Biocare. Ezeket a márkákat az európai fogorvosok jól ismerik és sokan közülük használják is.

 

Akit csak a fogászati implantátum ára érdekel, az hosszú távon rosszul járhat

4 implantátumon és stégen rögzülő fogsorAz embereket általában nem érdekli az implantátum típusa, kevés a tudatos vásárló. Ön, ha eddig elolvasta a cikket, már sokkal többet tud erről a témáról, mint az emberek 95%-a. A Smile Designersnél nap mint nap találkozunk olyan emberekkel, főleg külföldiekkel, akik kevésbé járták körül a témát, és Brazíliában, Pakisztánban, Thaiföldön implantáltatták hiányzó fogaikat. Ezen implantátumok becsontosodása után pedig néhányan tőlünk is kérnek ajánlatot a műfogak elkészítésére. Ezekre a kérésekre általában nekünk is hosszú utánajárást igényel a válaszadás, ugyanis a világ több, mint 200 implantátumából talán csak 15-20-nak van fogalmazója Magyarországon. Sok olyan is van, ami Európában sem érhető el!

Ezért aztán nem érdemes kevéssé ismert gyártók implantátumait választani, mert utána mindenképpen kénytelenek leszünk visszautazni oda, ahol az implantátumokat kaptuk. (Sok helyen ki is használják ezt – így kényszerítve a pácienst a visszatérésre.)

A Smile Designers implantátumait Európa minden országában forgalmazzák, és ezeket jól ismerik a fogorvosok. Bátran ajánljuk ezeket pácienseinknek, mert a jó minőség és a gyártói garancia mellett tudjuk, hogy aki nálunk járt, az elégedetten tér vissza a gyógyulási időszak után a műfogak elkészíttetésére is (és nem kell trükköket alkalmazni a páciensek visszahívására).

 

Mi a különbség az implantátumok alakjában és felületében?

implantátumokMint feljebb erről már szó esett, a nagyobb fogászati implantátum gyártók akár többféle alakban állítják elő a titánium csavarokat. Ma a legnépszerűbb implantátum-forma a kifejezetten foggyökér formájú implantátum (régebben a párhuzamos falú implantátumok voltak túlnyomó többségben). Az sem mindegy, hogy milyen ezeknek a csavaroknak a csavarmenete: létezik sűrű menetes, ritkább menetes vagy akár duplamenetes csavar is. A csavarmenetek lehetnek szélesek (és akkor jobban megkapaszkodnak a puha csontban is) vagy keskenyebbek (hogy a kemény csontba is könnyű legyen őket behajtani).

Az implantátumok felületét úgy alakítják ki, hogy minél nagyobb területen meg tudja fogni a csont a titánium csavart. Ennek érdekében a csavar felülete porózus: apró kis lyukakba tud benőni a csont az implantátum csontosodása közben. Ezek a lyukak olyan kicsik, hogy szabad szemmel nem is láthatók.

 

Egyedi és jól illeszkedő felépítmények

Nem minden implantátumgyártó tud szabad kezet biztosítani a fogorvosnak és a fogtechnikusnak, hogy legteljesebb mértékben tudja valóra váltani páciensei kívánságát. Az implantátumokra kerülő ún. felépítmények (pilllérek, amik a műfogakat tartják) a kisebb implantátumgyártóknál standardizáltak, tehát a fogorvos nem tud az adott esethez egyedi kialakítású felépítményt kérni. Ez nagyban befolyásolja a várható esztétikai végeredményt. A nagyobb gyártócégek viszont a felépítmények széles palettáját tárják a fogorvos és páciense elé, úgymint a cirkon pillérek, csavarozott felépítmények és egyénileg gyártott elemek.

Ami viszont az implantátum hosszútávú bentmaradását is meghatározza, az a pillér mikroszkopikus illeszkedése az implantátumhoz. Ugyanis a felépítményt külön részként, csavarozva rögzítjük az implantátum belső csavarmenetéhez. Ha ez rágás közben jelentősen elmozdul, akkor baktériumok juthatnak a felépítmény és az implantátum közé, ami pont olyan ínygyulladást eredményezhet, mint az igazi fogaknál a fogkő.

 

Rendelőnk tartós és esztétikus megoldást kínál fogászati problémáira
Dr. Győrfi András - vezető fogszakorvos, mosolytervező specialista

Amennyiben érdeklik Önt a lehetőségek, keressen fel minket egy konzultációra. Minden kérdésére pontos és kielégítő választ adunk és a beszélgetés végén részletes, áttekinthető kezelési tervet kap, így Önt a kezelés során biztosan nem éri meglepetés.

Szeretnék egy konzultációt >>